Tuesday, March 29, 2016

kuglof sa suvim šljivama



Ove nedelje mi fotografisanje nešto baš ne ide od ruke. Evo tako još jednog super ukusnog, a podosta nefotogeničnog kolača. Pravila sam ga dok sam ćaskala sa kumom, koju dugo nisam videla, a za jednu prijatnu večernju sedeljku sa drugaricama, otetu od ubrzano lude svakodnevnice koja nam troši živote. Pojeden je skoro ceo još topao, i baš takav je prijao. Zbog toga je glazura od čokolade tako istopljena, i baš tako topla se divno složila sa ugrejanim suvim šljivama i mekim toplim testom kolača. A parčence koje je ostalo u frižideru, i na gornjoj je slici, je pravi 'moj' kolač - ja volim jake, otrovno slatke čokoladno-suvovoćaste poslastice - i da pravim i da jedem.




Ima ta kuvarigrica 'FBI rukavice' u kojoj se svaka dva meseca inspektoriše neki drugi blog... i već neko vreme uredno pregledam blogove koji su zadati u igrici i napravim spisak onoga što bih po njima kuvala, ali... nikako da i skuvam, pa tako i nemam šta da prijavim za igricu na kraju dvomeseca. U aprilu i maju zagledamo blog Gaga u kujni. E tu ću imati šta da prikažem, jer meni se svaki Gagin recept prosto zalepi, baš bude ono što mi se i sviđa i treba i za šta imam sastojke, samo ne postizavam... Ovo je njen recept, koji je isto rezultat ove kuvarigrice, naime originalno je sa bloga koji više ne postoji. Nevažno, Gagin recept sam malo izmenila - sasvim slučajno. U ćaskanju sa kumom sam samo u nekom momentu shvatila da sam prištedela čokoladu, nisam je smućkala u testo. Dodala sam onda par kašika kakaoa, pa je i tako kolač ispao odličan. Sa čokoladom bi bio možda i još malo više 'moj'. Sledeći put...



  • 230 g putera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 4 jajeta
  • 120 ml tamnog ruma
  • 200 g samlevenih oraha
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 3 kašike kakao praha
  • 400 g naseckanih suvih šljiva
  • kašika brašna za posipanje šljiva
  • kašika prezle



  • 100 g čokolade
  • 2-3 kašike ulja






Rerna se zagreje na 180°C.
Umuti se puter sa šećerom, doda jedno po jedno žumance.
Dodaju se bademi pomešani sa praškom za pecivo i kašika prezle i 4 kašike kakao praha.

U ovu smesu se umešaju belanca ulupana u čvrst sneg.

Iseckane suve šljive se umešaju sa brašnom, da ne bi pale na dno, pa se dodaju u smesu.
(Tako čovek svakim danom bude sve pametniji, pa u pečenju ovog kolača otkrih što su mi višnje u prethodnom čokoladnom kolaču završile sve na dnu... nisam ih umešala u brašno... ok, od sada znam...)

Kalup podmazati puterom i posuti brašnom, ili ne, ako je silikonski, kao ovaj moj...

Peći oko sat.




Hladno preliti glazurom. Ovoga se, što se jasno po slikama vidi nisam držala. Sedeljka je počela i nismo imale kad da čekamo da se išta hladi... tako je poslužen topao kuglof sa toplom čokoladom glazurom...





Ovaj recept šaljem Vanji koja piše blog Kuvaj za me, koja je u maju 2016, kao domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... zadala temu alkohol.


Ovaj recept, koji mesec kasnije šaljem i Nataliji koja piše blog Mystic Cakes, koja je domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... sa temom kakao, koju već godinama iz meseca u mesec igraju blogerke našeg regiona. Tako je skupljeno hiljade isprobanih recepata sa slikama i pričama o pripremi jela.





2 comments:

  1. Dakle, stvarno cete me naterati da kupim onaj silikonski kalup za kuglof u Homecentru! Nema smisla! Obozavam kolace sa suvim sljivama, a nema ih tako mnogo. Pa jos orasi i cokolada! Srdacan pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Kupujte! Biće izvor velike radosti. Još mi se nijedan kuglof nije zalepio... Hvala za oduševljenje receptom, i ja obožavam suve šljive u kolačima. naći ćemo još recepata...

    ReplyDelete