Ovo je jedno vegetarijansko jelo indijske kuhinje, u kome se kupus i grašak, koje naša kuhinja i ne kombinuje rado, veoma dobro slažu. Brzo se priprema, osvežavajućeg je i sasvim neobično reskog ukusa. Odlično bi se složilo uz neko meso, pretpostavljam. Mi smo ga danas jele uz grilovani tofu - i bilo je baš super.
Potrebni sastojci:
- pola kg kupusa, isečenog na trake
- 150 g graška
- 2 kašike ulja
- 2 kašikice kima
- 2 lovorova lista
- 1/4 kašikice kurkume
- 1/4 kašikice ljute paprike
- 1 sveža ljuta papričica, iseckana na sitno, ili mala chili suva papričica, koju sam ja stavila, i to samo pola, što je za naša nepca već bilo dovoljno ljuto
- 3/4 kašikice soli
- 3/4 kapikice šećera
- 1/4 kašikice garam masale
Ugrejati ulje na srednjoj vatri i u njega dodati kim i lorber. Promešati ih da se oblože uljem, pa dodati kupus. Mešati oko minut, pa dodati kurkumu i mlevenu ljutu papriku. Promešati, pa smanjiti vatru.
Pirjati dok kupus ne omekša. Dadati malo vode, ako se kupus baš isuši.
Kad kupus omekša, dodati grašak, posoliti, pošećeriti i dodati ljutu papričicu.
Kuvati par minuta, dok se grašak ne skuva, ali paziti da ne bude premekan.
Skloniti sa vatre i umešati garam masalu.
Recept sam pronašla ovde.
A ovih dana sam se, sasvim početnički, petljala sa začinskim biljkama... evo rezultata... Ubacila sam džakove zemlje u izokrenutu paletu pričvršćenu za zid. Oni koje sam do sada pitala,šta misle o tome hoću li imati ovog leta svežih travkica za u lonac, oprečno su podelili mišljenja... Ne znam, još se ništa nije osušilo, i lepo miriše, kad se protrljaju listovi... Doduše, projekat je star jedva nedelju dana... videćemo kako će se nastaviti.
Recept sam pronašla ovde.
A ovih dana sam se, sasvim početnički, petljala sa začinskim biljkama... evo rezultata... Ubacila sam džakove zemlje u izokrenutu paletu pričvršćenu za zid. Oni koje sam do sada pitala,šta misle o tome hoću li imati ovog leta svežih travkica za u lonac, oprečno su podelili mišljenja... Ne znam, još se ništa nije osušilo, i lepo miriše, kad se protrljaju listovi... Doduše, projekat je star jedva nedelju dana... videćemo kako će se nastaviti.
No comments:
Post a Comment