Brzi prilog uz svaki ručak, za one koji vole prokelj, a i za one koji još ne znaju da ga vole. Na recept sam naišla pretražujući blog Na tanjiru, koji je ova dva meseca pod istragom u kuvarigrici FBI rukavice. Doduše, originalno je recept sa pinjolama, a kako njih nisam imala, domaće semenke su ih sasvim lepo zamenile.
Potrebno je:
- 450 g prokelja
- 3-4 čena bijelog luka, neoljuštenih
- maslinovo ulje
- morska so
- 3-4 kašike mešavine crnog susama, semena suncokreta i golice (ili po želji)
- suvi začini po želji
Prokelj prerežite na pola. Koristila sam smrznuti prokelj, koji sam prvo blago kuvala na pari dok se nije odmrzao.
Preliti prokelj maslinovim uljem, toliko da može da obloži svaku polovljenu glavicu, posoliti i dodati so i začine, dodala sam kupovnu italijansku mešavinu (bosiljak, origano, majčina dušica, nana, estragon, žalfija). Blago izmešati i presuti u pekač u koji se stave neoljušteni čenovi belog luka.
Peče se dvadesetak minuta uz povremeno mešanje.
Po završetku pečenja, pospe se tostiranim semenkama, i eventualno još prelije maslinovim uljem po ukusu.
No comments:
Post a Comment