Sunday, June 5, 2016

čokoladni kolač sa kafom



Obožavam kolače sa kafom! A što ih ne pravim, onda? Pa... niko u mojoj okolini ih ne obožava toliko, pa ih brže bolje uvek sama pojedem... a ormar već hoće da me se odrekne, bojkotujem mnoge vešalice već par godina, nikako se ne vraćajući na svoje stare mere... Opet, razumeće valjda još ovaj put - ovom kolaču nisam nikako mogla da odolim. Em recept počinje hvalospevima Matildi, katapultirajuí me u dane kada sam bila toliko ponosna što sam izdavala Roalda Dala... em je to još jedan prekookeanski porodični recept, a na takve sam posebno slaba, džaba svih optužbi nadurenih vešalica.

Ovo je najbolji čokoladni kolač koji sam do sada jela! Za one koji baš i ne vole kafu, da kažem da kafa samo pojačava čokoladasti ukus, ne oseti se uopšte. Kafa iz fila se može slobodno izostaviti, ali šolja crne kafe koja se dodaje u testo, nikako ne sme da se zaboravi, jer u njoj je tajna neverovatne mekoće ovog kolača.








Potrebni sastojci:


  • nekoliko kašika putera da se namasti tepsija
  • 1 3/4 šolje brašna i još malo da se pospe po puteru kojim je namašćena tepsija
  • 2 šolje šećera
  • 3/4 šolje kakao praha
  • 2 kašikice sode bikarbone
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1 kašikica soli
  • 1 šolja surutke, a ako nemate surutku, može se u šolju mlakog mleka staviti jedna kašika limunovog soka
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 2 velika jajeta, ja sam stavila tri obična
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 1 šolja sveže skuvane jake crne kafe, što jače, to bolje

fil:
  • 170 g čokolade za kuvanje
  • 225 g putera, na sobnoj temperaturi
  • 1 veliko žumance, sobne temperature
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 1 1/4 šolje šećera u prahu
  • 1 kašika instant kafe u prahu




Rernu podgrejati na 175 stepeni.

Postaviti peki papir na dno kalupa za torte, i namastiti ceo kalup, sve sa peki papirom.

Skuvati jaku kafu.

Prosejati brašno, pa ga dobro izmešati sa šećerom, kakaom, sodom bikarbonom, praškom za pecivo i solju.

U drugoj posudi pomešati surutku (ili mleko sa limunom), ulje, jaja i esenciju vanile.

Sada te mokre sastojke sjediniti sa suvim, polako, mikserom na najmanjem broju obrtaja.

Na kraju u ovo, istim tempom, umešati i kafu, tek da se smeša. Proveriti špatulom da li se i sa dna posude sve ujednačeno umešalo. Ova će smesa biti prilično tečna.

Podeliti smesu u dva kalupa i peći oko 40 minuta, dok čačakalica ne potvrdi da je gotovo. Ostaviti da se kolač hladi u kalupima oko pola sata, i tada ga pažljivo izvrnuti da se u potpunosti ohladi.




Dok se kore hlade, pripremiti preliv od čokolade.

Čokoladu pažljivo otopiti u posudi sa duplim dnom, ili već kako umete. Mešati dok se sasvim ne otopi i ostaviti da se prohladi do sobne temperature.




U međuvremenu ulupati puter dok ne pobledi malo i ne bude sasvim penast ( oko 3 minuta  srednjom brzinom), dodati žumanca i ekstrakt vanile, pa mutiti još malo (još oko 3 minuta).

Mikser usporiti, pa polako dodavati šećer u prahu dok ne nestanu sve grudvice. Dodati u to prohlađenu čokoladu i miksati dok se masa ne sjedini ravnomerno. Paziti da se puter ne umeša previše.

Instant kafu promešati sa 2 kašikice vode i dodati u krem, pa filovati kolač ovim kremom...

Recept sam pronašla ovde





Ovaj recept šaljem Nataliji koja piše blog Mystic Cakes, koja je domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je..., koju već godinama iz meseca u mesec igraju blogerke našeg regiona. Tako je skupljeno hiljade isprobanih recepata sa slikama i pričama o pripremi jela.














2 comments:

  1. Draga Kato,kolač odlično izgleda! jako volim i kavu i čokoladu i baš bi mi dobro došla jedna veća kriškica :)

    ReplyDelete
  2. Divan kolac, mami na isprobavanje :)

    ReplyDelete