Monday, December 12, 2016

dauntless torta


Ne znam koji je ovo već po redu rođendan za koji mi moja treća sreća traži baš ovu tortu - po omiljenoj knjizi iz te godine, trilogiji Divergentni.






Nisam nešto u kulinarskoj formi u poslednje vreme. Prva subota, posle baš dugo vremena da nemam neki seminar. Samo uobičajene obaveze  - neke lekcije, koje ja treba da predajem, i mnoge druge - koje ja treba da naučim. Između toga: šetnja sa slavljenicom do tržnog centra po poklon i opet samoposluga. Nabavka - čokolada, puter... kao sve sam dobro isplanirala... kad ono, uvek je tako - nešto nedostaje, i to shvatim tek kad dođem kući. Nisam stavila boju za kolače na spisak, a trebaće mi za ukras - to ću ujutro, pre nego što dođu drugari... eto, prolazi i treći petnaesti rođendan kroz ovu kuhinju...




Divergentni je distopijski serijal o Čikagu posle apokalipse, podeljenom na 5 klanova. Jedan od onih koji su neodoljivi tinejdžerima poslednjih godina. A u njemu ima jedna mama, koja, u jednoj sceni rastanka, preporučuje ćerki da proba parče torte i tom rečenicom otkriva mnogo toga... pre svega veliku tajnu o tome ko je, bolje reći iz kojeg je klana zaista (onog koji je jeo torte!?! - eh, ne bih o ovome dalje...), jer... ove knjige su bile pravi hit diljem planete, pre nekoliko godina, a to nešto govori. Bio je posle i film. I prošao. Čekamo li nastavak, nisam više sigurna, toliko je takvih serijala o životu posle haosa. Ostala je torta. Nepobitno zauvek fenomenalna.




Ovo je zapravo Black Magic Cake torta, čiji recept generacije Amerikanaca poznaje sa kesice za kakao iz sedamdesetih, koja je sa ovim serijalom dobila samo još malo na magičnosti...




Potrebni sastojci:


  • 2 šolje smeđeg šećera
  • 1 3/4 šolje brašna
  • 3/4 šolje kakaoa
  • 1 3/4 kašikice sode bikarbone
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1 kašikica soli
  • 3 veća jajeta, odstajala na sobnoj temperaturi
  • šolja surutke, ovaj put sam stavila surutku u prahu
  • 1 šolja vrele crne kafe
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 kašikica ekstrakta vanile

Rernu ugrejati na 175°C.

Podmazati i posuti brašnom, dva okrugla pleha prečnika 20 cm, ili tri od 15 cm, dubine oko 5 cm.

Šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so smešati dobro.

Ulupati u gornju smešu: jaja, surutku, kafu, ulje i ekstrakt vanile i mutiti mikserom oko 2 minuta. Ovo će biti poprilično retko.


Podeliti smesu na dva dela, ili sipati po 2 šolje smese u tri manja kalupa. peći 30 d0 35 minuta, ako koristite manje kalupe, ili 40 do 45 minuta, ako koristite veće. Čačkalica će proceniti kad je gotovo.

Pustiti da se hladi desetak minuta u kalupu, pa izvrnuti na žicu da se potpuno ohladi.




Napraviti krem za premazivanje:

  • 1 1/2 šolje putera (340 g) odstojalog na sobnoj temperaturi
  • 4 šolje sećera u prahu
  • 1 šolja kakaoa
  • 2 kašikice likera od čokolade - ovo nisma imala, ali je tu bio opet Grand marnier - sa njim nema omaške
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 1/4 kašikice soli
  • 1/4 šolje slatke pavlake (e sad, i to sam zaboravila da kupim, a kao za inat, nije je bilo u frižideru (ne treba ni kazati da nekada stoji nedeljama neupotrebljena, zar ne?)... pa sam stavila 1/2 šolje pavlake za kuvanje, i dobila sam sasvim ukusan krem)
Izmiksati puter i u njega umiksati postepeno šećer u prahu.

Kad se umešao sav šečer, mutiti srednjom brzinom 2-3 minuta.

Dodati kako, čokoladni liker, ekstrakt vanile i so, pa mutiti dok se dobro ne iskombinuje.

Miksati polako dok se dodaje slatka pavlaka.

Na kraju mutiti još oko 3 minuta, dok krem ne postane paperjast.

Filovati, pa uživati.




Pravićemo, sva je prilika još ovih torti... evo slika od prethodne dve godine, kad ih je pravila Anabela...








Ovaj recept šaljem Nataliji koja piše blog Mystic Cakes, koja je domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je..., koju već godinama iz meseca u mesec igraju blogerke našeg regiona. Tako je skupljeno hiljade isprobanih recepata sa slikama i pričama o pripremi jela.




No comments:

Post a Comment