Musaka od povrća sa sirom, savršen prilog praznične trpeze, ime je dobila jer su autori racepta, objavljenog u knjizi Sočni kuvar dva debela novinara, Mihajlo Mika Dajmak i Miloš Miša Lazić, smatrali da je neophodno biti zaljubljen da bi se ovoliko petljalo oko jednog jela.
Potrebni sastojci:
- 1 kg patlidžana
- 1 kg mesnatih crvenih babura
- 1/2 kg crnog luka
- 1/2 kg proceđenih parčića paradajza iz konzerve
- 750 g gaude
- malo ulja za prženje
- čen dva belog luka
Patlidžan se iseće na kolutove, posoli i ostavi da pusti sok. Ocedi se, uvalja u brašno i lagano preprži na ulju.
Paprike se ispeku, ogule i očiste od semena.
Luk se iseče na kolutove i prži dok ne porumeni, a i koji minutak duže. Tome dodati dobro proceđen paradajz, pa dinstati na tihoj vatri dok ne počne suptilno da zagoreva. Pri kraju dodati iseckan beli luk. Pobiberiti dobro.
Ređati u nauljenu vatrostalnu zdelu ovim redom:
1. patlidžan
2. paprika
3. paradajz i luk
4. sir
5. paradajz sa lukom
6. paprika
7. patlidžan
8. sir
Pazi ovo - suptilo da zagori.
ReplyDeleteP oduševlkavaš me, časna reč.
Šta ću kad voleeem.
ReplyDelete