Monday, January 2, 2017

musaka za zaljubljene



Musaka od povrća sa sirom, savršen prilog praznične trpeze, ime je dobila jer su autori racepta, objavljenog u knjizi Sočni kuvar dva debela novinaraMihajlo Mika Dajmak i Miloš Miša Lazić, smatrali da je neophodno biti zaljubljen da bi se ovoliko petljalo oko jednog jela.



Potrebni sastojci:

  • 1 kg patlidžana
  • 1 kg mesnatih crvenih babura
  • 1/2 kg crnog luka
  • 1/2 kg proceđenih parčića paradajza iz konzerve
  • 750 g gaude
  • malo ulja za prženje
  • čen dva belog luka
Ako se ne pravi za veće društvo, sasvim je dovoljno napraviti pola mere.





Patlidžan se iseće na kolutove, posoli i ostavi da pusti sok. Ocedi se, uvalja u brašno i lagano preprži na ulju.

Paprike se ispeku, ogule i očiste od semena.

Luk se iseče na kolutove i prži dok ne porumeni, a i koji minutak duže. Tome dodati dobro proceđen paradajz, pa dinstati na tihoj vatri dok ne počne suptilno da zagoreva. Pri kraju dodati iseckan beli luk. Pobiberiti dobro.

Sir narendati.




Ređati u nauljenu vatrostalnu zdelu ovim redom:
1. patlidžan
2. paprika
3. paradajz i luk
4. sir
5. paradajz sa lukom
6. paprika
7. patlidžan
8. sir

Zapeći u rerni na 200°C oko 20 minuta.
Mora se priznati - lep početak Nove godine!















2 comments: