Sunday, January 8, 2017

gratinirani karfiol i prokelj sa orasima



Evo jednog nežnog priloga, pri tom i bezglutenskog - umesto prezli u njemu mleveni orasi. Ovog Božića, jako je lepo dopunio pečenu ćur(k)etinu. A tek touch of žalfije koja se doda dok se prži luk...





Potrebni sastojci:

  • 450 g prokelja, presečenog na četvrtine
  • glavica karfiola od 500 g
  • 2 šolje pavlake za kuvanje
  • 1/2 šolje seckanog luka
  • 1 kašika sveže nasečene šalfije
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • pola šolje mlevenih oraha
  • pola šolje bundevinog semena
  • 2 kašike peršunovog lista
  • 3 kašike parmezana



Napuniti oveću posudu ledeno hladnom vodom.

U drugoj posudi uskuvati vodu, pa kuvati prokelj 2 minuta. Dodati karfiol i kuvati još 3 minuta. Prebaciti u hladnu vodu, ohladiti, pa dobro procediti.




Luk, malo prepržiti sa žalfijom, dodati pavlaku za kuvanje, pustiti da proključa, smanjiti vatru, pa krčkati desetak minuta.

Začiniti po ukusu.


Rernu zagrejati na 175°C.





U vatrostalnu zdelu usuti pola povrća, posoliti. Posuti parmezanom. Dodati ostatak povrća, posoliti, posuti parmezanom, pa preliti pripremljenom pavlakom. Gurnuti u vrelu rernu da se zapeče pola sata i malo jače minuta. Na pola pečenja posuti mešavinom oraha i semenki. Peći još desetak minuta.

Ili... ako je gužva u kuhinji, pomalo se pogubiš, pa odmah sve zbućkaš... i pečeš onda tako... i bude opet jako dobro.





Ideja je odavde...







1 comment:

  1. Divno gratinirano.jelo. Neki začini naptave čudo u običnim namirnicama

    ReplyDelete