Evo jednog nežnog priloga, pri tom i bezglutenskog - umesto prezli u njemu mleveni orasi. Ovog Božića, jako je lepo dopunio pečenu ćur(k)etinu. A tek touch of žalfije koja se doda dok se prži luk...
- 450 g prokelja, presečenog na četvrtine
- glavica karfiola od 500 g
- 2 šolje pavlake za kuvanje
- 1/2 šolje seckanog luka
- 1 kašika sveže nasečene šalfije
- 2 kašike maslinovog ulja
- pola šolje mlevenih oraha
- pola šolje bundevinog semena
- 2 kašike peršunovog lista
- 3 kašike parmezana
Napuniti oveću posudu ledeno hladnom vodom.
U drugoj posudi uskuvati vodu, pa kuvati prokelj 2 minuta. Dodati karfiol i kuvati još 3 minuta. Prebaciti u hladnu vodu, ohladiti, pa dobro procediti.
Luk, malo prepržiti sa žalfijom, dodati pavlaku za kuvanje, pustiti da proključa, smanjiti vatru, pa krčkati desetak minuta.
Začiniti po ukusu.
U vatrostalnu zdelu usuti pola povrća, posoliti. Posuti parmezanom. Dodati ostatak povrća, posoliti, posuti parmezanom, pa preliti pripremljenom pavlakom. Gurnuti u vrelu rernu da se zapeče pola sata i malo jače minuta. Na pola pečenja posuti mešavinom oraha i semenki. Peći još desetak minuta.
Ili... ako je gužva u kuhinji, pomalo se pogubiš, pa odmah sve zbućkaš... i pečeš onda tako... i bude opet jako dobro.
Ideja je odavde...
Ili... ako je gužva u kuhinji, pomalo se pogubiš, pa odmah sve zbućkaš... i pečeš onda tako... i bude opet jako dobro.
Ideja je odavde...
Divno gratinirano.jelo. Neki začini naptave čudo u običnim namirnicama
ReplyDelete