Godina počela pljuskom želja. Jesam li oduvek to želela? Jesam. Sad mi nema druge nego da se poigra(va)m sa šerpama i loncima i da ih ispunim - i želje, i lonce. I da uživam! Posle zanosne čorbe od pečuraka, proverene lazanje, evo i treće želje: kinder torta. What? Where is that coming from? Šta sad? Srećom, oko nas sveznajući pomoćnik - internet...
A da se ne lažemo, znam ja dobro da ne pravim torte za izlog - ne bi se dobro udomile ni u jednoj poslastičarnici. Niti znam kad ću imati vremena da uvežbavam onu perfektno ujednačenu debljinu slojeva koje prave umešni tortatvorci... ali - u tišini mljackanja Božićne večeri sa mojom mamom, sve moje tri ćerke (i jednim potencijalnim zetom), dobih kompliment od trećice srećice (koja je rame uz rame sa mnom i pravila tortu). Kompliment bez presedana: bolja je od dauntless. Yes!!!
Dakle, evo naše nove omiljene torte:
Elem, da krenemo do početka. Dobila sam zadatak, bacila se u pretragu svekolikog poznavalaca stvari - svemoćnog neta, te pronađoh podosta slika i isto toliko recepata. Uglavnom previše pudingastih za ono što ja cenim kod torti - orahe, orahe, ... pa orahe, čokoladu i dobro, pristajem, ovaj put može bez suvog voća. Odlučih se da isprobam dva recepta u jednom. Ovaj i ovaj drugi.
Ovaj drugi je dva puta veća torta, a to nam posle medenog kolača sa ananasom i kasata torte, koji se ljute na nas što ne posežemo za njima, kad otvorimo frižider, i ne treba. Nekom sledećom prilikom pravićemo veeeliku tortu. Sad ćemo običnu - po veličini (ispostavilo se da ni ovo baš nije mala torta, naprotiv). Ipak, od drugog recepta, kradem ideju za drugu koru - prva kora biće sa seckanim lešnicima, druga sa mlevenim. Da vidimo koja nam se sviđa više.
I samo da kažem da su mišljenja ostala podeljena. Meni, osvedočenom oraholjubcu, kora sa seckanim lešnicima, koji se ne umešaju u puslicu, već se samo prekriju njom je savršena, ali sa-vr-še-na! Ostaima je bila: pa hm OK-je, malo nam je previše lešnika. Dobro i jesam ih stavila 150 umesto 100 g, kako je u originalnom receptu.
Potrebni sastojci:
Prva kora:
- 5 belanaca
- 1/4 kg šećera u prahu
- 1/2 kašičice sirćeta
- 1/2 kašičice ulja
- 150 g iseckanih lešnika
Druga kora:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 2 kašike oštrog brašna
- 1/4 praška za pecivo
- 100 g mlevenih lešnika
Fil:
- 10 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 2 kašike gustina
- 1 kesica pudinga od vanile (40 g)
- 7,5 dl mleka
- 100 g čokolade za kuvanje
- 250 g putera
- 250 g prah šećera
- 300 g plazma keksa
- 6 kašika nutele
- 3 dl slatke pavlake (ili 3 kesice šlaga)
Priprema:
Prvo pripremiti pleh (koristila sam okrugli od 18 cm) - namazati ga malo, pa staviti peki papir, malo namazati uljem i papir, pa rasporediti blago propečene i iseckane lešnike (150 g).
Od belanaca izlupati čvrst sneg, dodati šećer i još malo mutiti. Kad se dodaju ulje i sirće, mešanje se nastavlja polagano. Sneg istresti na lešnike i staviti u rernu da se peče (ili bolje rečeno suši) oko 1,5 sat na temperaturi od 130 – 150°C, zavisno od rerne. Kad se ispeče i dobro ohladi, kora se izvrne na tacnu za služenje, tako da sad lešnici budu gore. Pa se premaže nutelom.
Podeliti fil na dva dela, pa u jednu polovinu dodati 100 g omekšale čokolade.
Filovanje torte: lešnike premazati tankim slojem nutele. Preko nutele staviti žuti fil, a na njega plazma keks (provučen kroz mleko, tek malo, da se ne natopi previše). Preko plazma keksa staviti braon fil i ostaviti u frižider.
Preko ovoga staviti drugu koru, pa ređati filove: nutelu, žuti, plazmu, pa braon...
Sutradan, pred služenje, tortu premazati ulupanom slatkom pavlakom (ili šlagom). ovo smo preskočile - toliko je donja puslica bila debela i lepa, da nam je bilo žao da je premazujemo. Ovako smo dobili jednu robusno lepu tortu, koju smo smazali za par dana u slast, toliko nam se svidela.
Uh uh, kako je ovo dobro, volim orahe, lješnjake i čokoladu :)
ReplyDeletema i ja volim, i preko mere je to koliko volim...
ReplyDelete