Monday, January 9, 2017

kinder torta




Godina počela pljuskom želja. Jesam li oduvek to želela? Jesam. Sad mi nema druge nego da se poigra(va)m sa šerpama i loncima i da ih ispunim - i želje, i lonce. I da uživam! Posle zanosne čorbe od pečuraka, proverene lazanje, evo i treće želje: kinder torta. What? Where is that coming from? Šta sad? Srećom, oko nas sveznajući pomoćnik - internet...



A da se ne lažemo, znam ja dobro da ne pravim torte za izlog - ne bi se dobro udomile ni u jednoj poslastičarnici. Niti znam kad ću imati vremena da uvežbavam onu perfektno ujednačenu debljinu slojeva koje prave umešni tortatvorci...  ali - u tišini mljackanja Božićne večeri sa mojom mamom, sve moje tri ćerke (i jednim potencijalnim zetom), dobih kompliment od trećice srećice (koja je rame uz rame sa mnom i pravila tortu). Kompliment bez presedana: bolja je od dauntless. Yes!!!

Dakle, evo naše nove omiljene torte:






Elem, da krenemo do početka. Dobila sam zadatak, bacila se u pretragu svekolikog poznavalaca stvari - svemoćnog neta, te pronađoh podosta slika i isto toliko recepata. Uglavnom previše pudingastih za ono što ja cenim kod torti - orahe, orahe, ... pa orahe, čokoladu i dobro, pristajem, ovaj put može bez suvog voća. Odlučih se da isprobam dva recepta u jednom. Ovaj i ovaj drugi. 

Ovaj drugi je dva puta veća torta, a to nam posle medenog kolača sa ananasom i kasata torte, koji se ljute na nas što ne posežemo za njima, kad otvorimo frižider, i ne treba. Nekom sledećom prilikom pravićemo veeeliku tortu. Sad ćemo običnu - po veličini (ispostavilo se da ni ovo baš nije mala torta, naprotiv). Ipak, od drugog recepta, kradem ideju za drugu koru - prva kora biće sa seckanim lešnicima, druga sa mlevenim. Da vidimo koja nam se sviđa više.

I samo da kažem da su mišljenja ostala podeljena. Meni, osvedočenom oraholjubcu, kora sa seckanim lešnicima, koji se ne umešaju u puslicu, već se samo prekriju njom je savršena, ali sa-vr-še-na! Ostaima je bila: pa hm OK-je, malo nam je previše lešnika. Dobro i jesam ih stavila 150 umesto 100 g, kako je u originalnom receptu.




Potrebni sastojci:

Prva kora:


  • 5 belanaca
  • 1/4 kg šećera u prahu
  • 1/2 kašičice sirćeta
  • 1/2 kašičice ulja
  • 150 g iseckanih lešnika
Druga kora:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike oštrog brašna
  • 1/4 praška za pecivo
  • 100 g mlevenih lešnika

Fil:
  • 10 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike gustina
  • 1 kesica pudinga od vanile (40 g)
  • 7,5 dl mleka
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera
  • 250 g prah šećera
  • 300 g plazma keksa
  • 6 kašika nutele
  • 3 dl slatke pavlake (ili 3 kesice šlaga)


Priprema:
Prvo pripremiti pleh (koristila sam okrugli od 18 cm) - namazati ga malo, pa staviti peki papir, malo namazati uljem i papir, pa rasporediti blago propečene i iseckane lešnike (150 g). 

Od belanaca izlupati čvrst sneg, dodati šećer i još malo mutiti. Kad se dodaju ulje i sirće, mešanje se nastavlja polagano. Sneg istresti na lešnike i staviti u rernu da se peče (ili bolje rečeno suši) oko 1,5 sat na temperaturi od 130 – 150°C, zavisno od rerne. Kad se ispeče i dobro ohladi, kora se izvrne na tacnu za služenje, tako da sad lešnici budu gore. Pa se premaže nutelom.




Druga kora: Od belanaca umutite čvrst sneg postepeno dodavajući šećer. U drugoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo i krupno mlevene pečene lešnike (u blenderu) pa ručno umešajte u sneg od belanaca, lagano preklapajući špatulom da ne izlomite sneg. Smesu istresite u papirom obložen pleh i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C, 20 minuta, odnosno dok kora blago ne porumeni.

Za fil se žumanca izmešaju sa šećerom, pudingom i gustinom, doda se 2,5 dl mleka i sve se to skuva u pola litra mleka koje vri. Ostaviti da se ohladi, pa dodati puter umućen sa prah šećerom. 




Podeliti fil na dva dela, pa u jednu polovinu dodati 100 g omekšale čokolade.  

Filovanje torte: lešnike premazati tankim slojem nutele. Preko nutele staviti žuti fil, a na njega plazma keks (provučen kroz mleko, tek malo, da se ne natopi previše). Preko plazma keksa staviti braon fil i ostaviti u frižider.






Preko ovoga staviti drugu koru, pa ređati filove: nutelu, žuti, plazmu, pa braon...




Sutradan, pred služenje, tortu premazati ulupanom slatkom pavlakom (ili šlagom). ovo smo preskočile - toliko je donja puslica bila debela i lepa, da nam je bilo žao da je premazujemo. Ovako smo dobili jednu robusno lepu tortu, koju smo smazali za par dana u slast, toliko nam se svidela.




2 comments:

  1. Uh uh, kako je ovo dobro, volim orahe, lješnjake i čokoladu :)

    ReplyDelete
  2. ma i ja volim, i preko mere je to koliko volim...

    ReplyDelete