Tuesday, January 3, 2017

kasata torta



Još jedna poslastice iz osamdesetih. Puding, grožđice u rumu, grilijaž i žele kocke - tako smo nekada jeli, a zbog blaženog neznanja nije nas grizla savest što je nezdravo. Nisu smetali ni margarin ni šlag iz kesice. Ovu tortu mi je pravila mama tada često. Moja je deca nisu zavolela, pa recept čuči zaboravljen. Želja za njom bocka me već neko vreme - pa evo, prvih dana Nove, dana punih razbibrige i ugađanja sebi, odjezdih na torti u davne ukuse i poneku uspomenu.








Potrebni sastojci:

za kore:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • prašak za pecivo
za fil:

  • 2 pudinga od vanile
  • 0,5 l mleka
  • 4 kašike šećera
  • 250 g putera
  • 100 g prah šećera
  • 250 g šećera
  • 150 g seckanih oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • malo ruma
  • 200 g želea
  • slatka pavlaka za šlag



Suvo grožđe potopiti u rum.

Iseckati 200 g želea na kockice.

5 belanaca ulupati sa 200 g šećera.
Toj smesi dodati 5 žumanaca, 2 kašike brašna, prašak za pecivo i 5 kašika mlevenih oraha.

Izliti u pleh i peći bez otvaranja pećnice, sa uključenim ventilatorom, na 160°C, oko 45 minuta.




Podeliti na dve kore.

Skuvati dva pudinga od vanile u 1/2 l mleka, sa 4 kašike šećera. Staviti da se hladi.

Puter se mikserom ulupa sa 100 g prah šećera. ovo se umeša sa ohlađenim pudingom. U to se umeša suvo grožđe i žele.




150 g seckanih oraha se doda u 250 g uprženog šećera, pa se ovaj grilijaž istrese na nauljeni peki papir (koji se stavi preko prevrnute tepsije).

Ohlađeni grilijaš se samelje i doda u mešavinu putera i pudinga. Nešto grilijaža nije loše ostaviti za ukrašavanje torte, ili zaboraviti na to, k'o ja danas...











No comments:

Post a Comment