Saturday, February 18, 2017

svadbarsko pile


Još jedno 'novinarsko jelo', ili makar novinarski naslov jednog sasvim običnog jela. Ispeče se piletina i doda joj se sos - nije neki kunst. Samo, uz prstohvat- dva probranih začina, eto delicije na stolu...

Ovo je još jedan recept iz Sočnog kuvara dva debela novinara. Naime, negde devedesetih debeli novinar Mika Dajmak i njegov isto tako debeli kolega Miloš Miša Lazić stavili su u Sočni kuvar recepte koje su dugo objavljivali u Bazaru. Nekoliko godina kasnije, još uvek debeli Mika Dajmak i debeli fotoreporter Bata Patrnogić imali su seriju emisija na Art kanalu u kojima su pripremali i degustirali razne specijalitete. Potom su te recepte objavili u knjigicama: Šaputanja iz rerne debelih novinara. Mika Dajmak je desetak godina posle toga sarađivao sa časopisom Danas, koji je svakog petka objavljivao osam strana sa receptima u svom dodatku - Malom kuvaru, pa je potom objavio i knjigu: Kuvar za početnike... Do svih ovih kuvara je danas teško doći. Pretpostavljam da je to zbog toga što oni koji su ih nekada kupili znaju njihovu vrednost. Ko je ikada probao neku njihovu musaku, recimo: musaku za zaljubljene ili musaku od liganja, zna o čemu pričam. A čitaoci internet portala Domino su pre par godina svakodnevno uživali u novim receptima Mike Dajmaka...

Potrebni sastojci:
 • pileće meso, oni delovi koje volite, mi smo jele batake
 • 1 kg paradajza
 • malo zejtina
 • ruzmarina
 • timijana
 • bosiljka
 • soli i suvog začina po ukusu


Piletina se posoli i ostavi da odstoji malo, pa se ispeče na roštilju, ili u gusanom tiganju.

Paradajz se oljušti, iseče i ukrčka na malo zejtina i dodaju mu se začini. Ili se kupi konzerva isečenog paradajza. Tada se malo duže krčka.

Meso se prelije sosom i eto svadbarskog pileta. Nema u knjizi objašnjenja zbog čega je ovakav naziv.

Liči ovo na rinflajš sa sosom od paradajza, ali samo po sastojcima. Zapravo mu nije ni nalik. Piletina je robusnija kad se ispeče u gusanom tiganju, sa pomalo zagorelom hrskavom koricom,a meso je veoma sočno, dok je sos daleko kiseliji, mirisniji i pikantniji.

Mi smo ga jele sa pire krompirom.


3 comments:

 1. Pravo da ti kažem za ovu dvojicu nisam nikad čula iako iz tvoje priče izgleda da su baš bili dobri. A imam toliko kuvara ( i naših) mogla bih biblioteku otvoriti.
  I tako aj odmah kad videh naslove podjem d apo netu tražim te kuvare, i na mnogim stranicama nadjoh po neku njihovu objavljenu ali svuda piše rasprodato. Jedino ima na Kupindo ali tu ne mogu da kupim iz inostranstva. Moraću da smislim drugi način.
  Znala sam za svadbarski kupus ali ne i za svadbarsko pile. Ovo je zaista jednostavno ali nekada su takva jela i najukusnija

  ReplyDelete
 2. O... znam sve o punim policama kuvara... Kod tristotog sam sebi rekla dosta, pa onda kupila još koju desetinu. A sad kad svi mogu da se skinu online, ne znam koliki bi mi diskovi bili dovoljni da sve koje volim uskladištim. Prosto volim. I niakd mi ne dosadi da ih prelistavam. Ovi debeli novinari imaju neki poseban šmek. Odneću od nedelje da skeniraju moju knjigu, pa ću ti poslati sken. Sama knjiga i inače nije nekog kvaliteta, recepti su ono što u njoj valja.

  ReplyDelete
 3. O super! Hvala unapred, srce si

  ReplyDelete