Pivo je možda jedina namirnica koju istinski ne volim. Ali sam ga nedavno ipak kupila - celu jednu limenku. Trećina je otišla na premazivanje jagnjetine za Uskrs. Druga trećina upala u ovaj kolač - dvadeset deveti po redu iz knjige Cake Keeper Cake. Trećoj se smeši opet ovaj kuglof - odličan je!
(please scroll down for recipe in English)
Kuglof je, po teksturi i izgledu, veoma sličan čokoladastom 'ne talasaj' kuglofu ili čokoladnom kuglofu sa tikvicama, ili Coca Cola kolaču. Ukus mu je drugačiji i zaista ima notu koja vuče na ukus piva. Divno je mek. Pravi kolač za ljubitelje čokolade.
Ovaj sam kuglof, nosila da bih počastila kolege zbog toga što sam položila ispit za licencu. Nije sam ispit nešto težak, ali sam častila jer sam imala sreću da me već posle dve godine od kad sam predala zahtev, pozovu na njega. U našoj (ne)lepoj stvarnosti, neke od kolega sa slike su čekale i 9 godina!!!
Bio je to lep dan, škola domaćin veoma gostoljubiva, njihova direktorka, takođe fizičar, kao i koleginica - savršene. Komisija korektna. Jedna obaveza u životu skinuta sa liste.
Čak sam srela i drugara iz Petnice, od pre trideset godina, tako da je dan imao i izvesnu dozu vremeplova - sve dragocenijeg iskustva, kako život odmiče.
U svoj divni kolektiv sam nosila četiri( doduše polovine) kuglofa: ovaj, onaj sa jagodama i belom čokoladom, sa kikiriki puterom i snikers čokoladicama i od palente sa smokvama. Ovaj je svima bio favorit. A kad sam posle baš lepog dana došla kući, i u danu un-dijete, u kom smem da s epočastim slatkišem, izabrala da koštam svoje rukotvorine, shvatila sam o čemu su pričali. Istinski dobar, prelepo sočan čokoladni kolač!
Za testo:
1⁄2 šolje jakog crnog piva
1⁄2 šolje (115 g) putera
6 kašika kakaoa
1 šolja brašna
1 šolja smeđeg šećera
1⁄2 kašikice sode bikarbone
1⁄4 kašikice soli
1 veliko jaje
1⁄3 šolje kisele pavlake
Za glazuru:
1⁄4 šolje piva
2 kašike meda
120 g čokolade za kuvanje
Rernu zagrejati na 175ºC. Podmazati i pobrašnjaviti kalup za kuglof. To pobrašnjaviti ima svoju svrhu, jer ako, kao ja, preskočite, dobićete moj rezultat - imaćete šta da grebete sa kalupa. Mada, ne žalim se, bilo je ukusno. A čokoladna glazura je popravila štetu.
Pivo i puter podgrevati lagano u nekoj šerpici, pa kad se rastopi puter i masa sjedini, umešati u nju kakao.
Brašno, šećer, sodu bikarbonu i so pomešati u posebnoj zdeli. U to umešati mešavinu piva, putera i kakaoa.
Dodati jaja i kiselu pavlaku, dobro izmešati. Za ovo nije potreban mikser.
Izliti u kalup za kuglof i peći oko pola sata.
Kad je pečeno, ostaviti desetak minuta da odstoji u kalupu, pa izvrnuti na rešetku da se potpuno ohladi.
Pivo i sirup (nisam imala kukuruzni, pa sam stavila agavin) polagano ugrejati u nekoj šerpici, pa kad provri, umešati čokoladu.
Sačekati da se glazura malo prohladi, pa je polako prelivati preko kuglofa.
For the cake
1⁄2 cup stout, such as Guinness®
1⁄2 cup (1 stick) unsalted butter, softened
6 tablespoons unsweetened Dutch-process cocoa powder
1 cup unbleached all-purpose flour
1 cup packed light brown sugar
1⁄2 teaspoon baking soda
1⁄4 teaspoon salt
1 large egg, lightly beaten
1⁄3 cup sour cream
For the chocolate stout glaze
1⁄4 cup stout
2 tablespoons light corn syrup
4 ounces bittersweet chocolate, finely chopped
Make the cake
1. Preheat the oven to 350ºF. Grease an 8
inch square baking pan and dust it with flour, knocking out any extra.
2. Combine the stout and butter in a saucepan and bring to a bare simmer. Remove from the heat and whisk in the cocoa powder until smooth. Set aside to cool.
3. Combine the flour, brown sugar, baking soda, and salt in a large mixing bowl. With a wooden spoon or electric mixer, stir in the stout mixture, egg, and sour cream until just combined. It’s okay if there are still a few lumps in the batter.
4. Scrape the batter into the prepared pan and smooth the top with a rubber spatula. Bake until a toothpick inserted in the centre comes out clean, about 35 minutes. Set the pan on a wire rack and let the cake cool completely in the pan.
Make the glaze
1. Combine the stout and corn syrup in a small, heavy saucepan and bring to a boil.
Remove from the heat and whisk in the chocolate until shiny and smooth. Let cool to warm room temperature and spread the sauce over the top of the cake.
Let stand until the sauce is set, about 1 hour. Cut the cake into squares and serve.
2. Store uneaten squares in a cake keeper or wrap in plastic and store at room temperature for up to 3 days.
This is the twenty-ninth cake from Cake Keepers Cake cookbook, by Lauren Chattman, which I find out thanks to Joyce's food blog named Kitchen Flavours. My intention is to make all cakes from that cookbook, and each and every one, without exception, has a truly sensational flavour.
I'm linking this post with Cookbook Countdown #16 hosted by
No comments:
Post a Comment