Sunday, June 25, 2017

kuglof od palente sa trešnjama i borovnicama - Cherry-Blueberry-Cornmeal Bundt Cake



Ove sam se godine tako slatko najela trešanja. Pre posla prođem kroz Zelenjak (obožavam pijacu u rano jutro - još uvek čista, a puna divne hrane), kupim trešnje i sa uživanjem ih pojedem na poslu. Posle posla, opet ja na Zelenjak, po trešnje za jesti kod kuće. Od tolike posete pijaci, neke sam trešnje ipak ostavila da čame zaboravljene u frizideru. Pa su završile u ovom savršenom kolaču.





Kolač koji je autorka Cake Keeper Cakes namenila borovnicama, malo sam promenila. Borovnice sam zamenila trešnjama. Imala sam i šaku suvih borovnica u špajzu, pa sam stavila i njih. Prvo sam ih par sati močila u soku od trešanja. Odlično je ispalo. A kolače sa palentom počinjem prosto da obožavam. U ovom projektu 100 kolača, sam ih napravila nekoliko: sa grožđem, sa smokvama, sa višnjama, sa bademima - ne zna se koji je bolji od kog.





  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja palente
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 1⁄2 kašikice soli
  • 2 1⁄4 šolje smeđeg šećera
  • 1 šolja (250 g) omekšalog putera
  • 3 veća jajeta
  • 2 kašikice ekstrakta vanile
  • 3⁄4 šolje mlaćenice (ako je nemate, stavite u šolju mleka kašiku limuna i to je to...)
  • 2 šolje trešanja i malo suvih borovnica


Rernu zagrejati na 175ºC. Podmazati i pobrašnjaviti kalup za kuglof.

Pomešati brašno, palentu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

U drugoj posudi mutiti smeđi šećer i puter dok ne postanu penasti.

Dodavati ovome, jedno po jedno, jaje.

Kad su se jaja dobro umešala u smesu, dodavati redom: trećinu brašna, pola mlaćenice, drugu trećinu brašna, ostatak mlaćenice, pa ostatak brašna.Na kraju mutiti još minut da se sve dobro sjedini.

Umešati voće, pa izliti u kalup. Ovo je veći kolač, trebaće neki veći kalup.

Peći oko sat vremena, prvo pokriveno folijom da ne zagori, a pred kraj skloniti foliju.

Ostaviti u kalupu minut dva posle pečenja, pa izvrnuti na rešetku da se ohladi. Posuti prah šećerom i uživati.








  • 2 cups unbleached all-purpose flour
  • 1 cup yellow cornmeal
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1⁄2 teaspoon salt
  • 2 1⁄4 cups packed light brown sugar
  • 1 cup (2 sticks) unsalted butter, softened
  • 3 large eggs
  • 2 teaspoons pure vanilla extract
  • 3⁄4 cup buttermilk
  • 1 pint blueberries, washed and picked             over





1. Preheat the oven to 350ºF. Grease a 12-cup Bundt pan and dust with flour.

2. Whisk together the flour, cornmeal, baking powder, baking soda, and salt in a medium bowl.

3. Combine the brown sugar and butter in a large bowl and beat with an electric
mixer until fluffy, about 3 minutes, scraping down the sides of the bowl as necessary. Add the eggs and beat, scraping down the bowl once or twice, until smooth. Stir in the vanilla. Stir in the flour mixture in 3 additions, alternating with the buttermilk in 2 additions, and ending with the flour. Stir in the blueberries.

4. Scrape the batter into the prepared pan and smooth the top with a rubber spatula. Bake until the cake is golden and a toothpick inserted in the center comes out clean, 1 hour to 1 hour and 15 minutes. Let the cake cool in the pan for 10 minutes, invert it onto a wire rack, and cool completely. Slice and serve.








This is forty - first from Cake Keepers Cake cookbook, by Lauren Chattman, on my blog. This is the cookbook that I find out thanks to Joyce's food blog named Kitchen Flavours


I'm linking this post with Cookbook Countdown #18 hosted by 








3 comments:

  1. Šta reći nego fanatstično. Sa palentom sam pravila kolač sa maslinama ali ovo s avoćem čini mi se još bolje

    ReplyDelete
  2. Napravi svakako. Ko god je čuo, prvo je bio malo skeptičan, ali se na kraju oduševio. Ja sam ih baš jako zavolela.

    ReplyDelete
  3. I am so envious of your cherries! They are very, very expensive over here, and I have always substitute with other fruits when a recipe calls for them. Your cake looks lovely and fruity delicious!

    ReplyDelete