Sunday, July 2, 2017

falafel projice



Kako Prečanka izgovara falafel? Pogrešno. I to uvek pogrešno. Ali ga zato pravi bez greške!



Falafel je jelo izraelske kuhinje koje je osvojilo svet. Ima ga, čak i kod nas, skoro na svakom ćošku. Kako nije jelo naših baka, čini nam se da je komplikovan za pripremu. Nije. Samo je pitanje navike - čini nam se da nemamo sve sastojke na dohvat ruke. Što isto nije baš tačno. Samo treba imati leblebije u špajzu. Ili naut. Ili slanutak. Ako neko zna razliku, nek' mi je objasni - ja mislim da su to samo tri naziva za istu namirnicu.

Inače falafel nije ništa teže napraviti nego proju, posebno ako se pravi na ovaj način, bez prženja u dubokom ulju.




A potrebno je:

  • 400 g skuvanih leblebija 
  • dve dobre kašike seckanog svežeg peršuna i/ili korijandera (lišće)
  • 2 kašike susama ili oraha (opciono)
  • 4 čena belog luka
  • 2 manja crna luka, ako se ima crveni, još bolje
  • po 1/4 kašikice sode bikarbone, bibera i soli, plus još soli po ukusu
  • 1 i po kašikica mlevenog kima
  • po prstohvat kardamoma, korijandera(zrno)u prahu i ras el hanout začina (opciono, ali je sa njim ukus savršen)
  • 3 kašike brašna ili gustina
  • prezle - da se uvaljaju čuftice pred pečenje (opciono)
  • ulje za prženje (opciono)


Leblebije se preko noći potope. Ujutro se ova voda ocedi, nalije nova i kuvaju se. Kuvam ih u ekspres loncu - zapravo ih zaboravim na šporetu na laganoj vatri dok radim nešto drugo.



Leblebije, peršun i list korijandera, susam ili orahe(opciono), kim, so, biber, korijander u prahu, kardamom i ras el hanout staviti u multipraktik i samleti tako da smesa bude gromuljičasta, tj. da ima šta da se i gricne. Nikako ne mleti do paste.

Dodati brašno i okrenuti još koji krug noževima, dok smesa više ne bude vlažna. Probati, pa dosoliti po ukusu.

Ostaviti smesu da se ohladi sat dva u frižideru.




Podmazati kalup za projice. Ja ovaj silikonski nisam podmazivala. Nauljiti ruke, pa praviti kuglice i stavljati ih u kalup. Sad se može umešati u prezle, ako se kuglice prđi u tiganju. Za pečenje u rerni, prezle se mogu izostaviti. Od ove količine sastojaka dobije se petnaestak ćuftica.

Naravno, falafel se uglavnom prži u dubokom ulju, ali je nama ovako lepši.

Gurnuti u rernu na 200°C na dvadesetak minuta.







A, ako se neko pita u šta sam ga to crveno umočila - evo recepta i za humus sa cveklom:


  • 250 g kuvanih leblebija
  • 150 g tahinija
  • sok od jednog limuna
  • jedna cvekla
  • 5 čenova belog luka
  • kašikica sode bikarbone
  • vode koliko da smesa bude kremasta
  • soli po ukusu



Svi se sastojci stave u blender i miksa se dok humus ne postane onako kremast kako volite. Paziti da se blender ne pregreje... mene je humus koštao nekoliko odlazaka u servis... i prodavnicu kućnih aparata. Ali je vredelo.





1 comment: