Kako Prečanka izgovara falafel? Pogrešno. I to uvek pogrešno. Ali ga zato pravi bez greške!
Falafel je jelo izraelske kuhinje koje je osvojilo svet. Ima ga, čak i kod nas, skoro na svakom ćošku. Kako nije jelo naših baka, čini nam se da je komplikovan za pripremu. Nije. Samo je pitanje navike - čini nam se da nemamo sve sastojke na dohvat ruke. Što isto nije baš tačno. Samo treba imati leblebije u špajzu. Ili naut. Ili slanutak. Ako neko zna razliku, nek' mi je objasni - ja mislim da su to samo tri naziva za istu namirnicu.
Inače falafel nije ništa teže napraviti nego proju, posebno ako se pravi na ovaj način, bez prženja u dubokom ulju.
A potrebno je:
- 400 g skuvanih leblebija
- dve dobre kašike seckanog svežeg peršuna i/ili korijandera (lišće)
- 2 kašike susama ili oraha (opciono)
- 4 čena belog luka
- 2 manja crna luka, ako se ima crveni, još bolje
- po 1/4 kašikice sode bikarbone, bibera i soli, plus još soli po ukusu
- 1 i po kašikica mlevenog kima
- po prstohvat kardamoma, korijandera(zrno)u prahu i ras el hanout začina (opciono, ali je sa njim ukus savršen)
- 3 kašike brašna ili gustina
- prezle - da se uvaljaju čuftice pred pečenje (opciono)
- ulje za prženje (opciono)
Leblebije se preko noći potope. Ujutro se ova voda ocedi, nalije nova i kuvaju se. Kuvam ih u ekspres loncu - zapravo ih zaboravim na šporetu na laganoj vatri dok radim nešto drugo.
Leblebije, peršun i list korijandera, susam ili orahe(opciono), kim, so, biber, korijander u prahu, kardamom i ras el hanout staviti u multipraktik i samleti tako da smesa bude gromuljičasta, tj. da ima šta da se i gricne. Nikako ne mleti do paste.
Dodati brašno i okrenuti još koji krug noževima, dok smesa više ne bude vlažna. Probati, pa dosoliti po ukusu.
Podmazati kalup za projice. Ja ovaj silikonski nisam podmazivala. Nauljiti ruke, pa praviti kuglice i stavljati ih u kalup. Sad se može umešati u prezle, ako se kuglice prđi u tiganju. Za pečenje u rerni, prezle se mogu izostaviti. Od ove količine sastojaka dobije se petnaestak ćuftica.
Naravno, falafel se uglavnom prži u dubokom ulju, ali je nama ovako lepši.
Naravno, falafel se uglavnom prži u dubokom ulju, ali je nama ovako lepši.
A, ako se neko pita u šta sam ga to crveno umočila - evo recepta i za humus sa cveklom:
- 250 g kuvanih leblebija
- 150 g tahinija
- sok od jednog limuna
- jedna cvekla
- 5 čenova belog luka
- kašikica sode bikarbone
- vode koliko da smesa bude kremasta
- soli po ukusu
Svi se sastojci stave u blender i miksa se dok humus ne postane onako kremast kako volite. Paziti da se blender ne pregreje... mene je humus koštao nekoliko odlazaka u servis... i prodavnicu kućnih aparata. Ali je vredelo.
Dopada mi se :)
ReplyDelete