Tri su se stvari susrele sa mnom ovih dana da bi nastali ovi kolačići - Maja je podelila info gde nabavlja fenomenalne kapljice od belgijske čokolade (HVALA!!!!), Christy Denney, The Girl Who Ate Everything je podelila recept koji pravi već dugo, a moj tajni Deda Mraz u firmi mi je doneo novi stalak za kolače - onaj na sprat - na koji ne može da stane veliki kuglof. Dakle, dobih jasan znak da je vreme da napravim i još neki kolač. (Milice, moji te ukućani zbog ovoga obožavaju!!!) A i moja je mama uz to malo odahnula - sad se više ne boji baš toliko da će za mnom vikati: Kata kuglof! Ne znam znate li, ja sam iz Bečeja, ljupke varošice iz centra Bačke, za koju kažu da ne možeš iz nje izaći a da nisi sočno izogovaran... pa koga bečejski jezik nekad pecne, posle svugde vidi mogućnosti za ovu, ne baš uvek veselu, razonodu... Što bi ova varošica bila izuzetak, rekli bi mnogi, zar ne?
Potrebni sastojci:
- 2 1/4 šolje brašna
- 1 kašikica sode bikarbone
- 2 kašikice gustina
- 1/2 kašikice soli
- 3/4 šolje smeđeg šećera
- 1/2 šolje belog šećera
- 170g rastopljenog putera
- 1 veliko jaje
- 1 žumance od velikog jajeta
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1 šolja kapljica od čokolade plus još koliko treba za posipanje
Prosejati brašno sa sodom bikarbonom, gustinom i solju.
Rastopljeni puter i obe vrste šećera mutiti dok se šećer ne rastopi skroz. Dodati jaje i žumance i dobro umutiti. Umutiti i ekstrakt vanile.
Na manjem broju obrtaja umiksati brašno, pa dodati kapljice čokolade. Pokriti i ostaviti u frižideru bar sat vremena, a može i preko noći.
Rernu zagrejati na 160°C. Izvaditi testo bar desetak minuta pre pečenja. Vaditi na papir za pečenje loptice zapremine oko dve kašike. Utisnuti još po koju kapljicu od čokolade odgore i peći 8 do 10 minuta, dok ne počnu da zlate po površini. Ličiće da nisu gotovi, ali ih izvadite iz rerne. ostaviti da se hlade desetak minuta, pa ih prebaciti na rešetku da se ohlade u potpunosti.
Ingredients:
- 2 1/4 cups all-purpose flour
- 1 teaspoon baking soda
- 2 teaspoons cornstarch
- 1/2 teaspoon salt
- 3/4 cup packed brown sugar
- 1/2 cup granulated sugar
- 3/4 cup unsalted butter, melted
- 1 large egg
- 1 large egg yolk
- 1 tablespoon vanilla extract
- 1 cup semi-sweet chocolate chips plus more for topping
Instructions:
With a mixer, beat the brown sugar and granulated sugar with the melted butter until the sugars have dissolved into the butter. Add the egg and egg yolk and beat to combine. Add the tablespoon vanilla extract.
Slowly mix in the flour mixture until combined. Fold in the chocolate chips.
Cover and chill in the refrigerator for at least an hour or overnight.
When you’re ready to bake the cookies, preheat your oven to 325 degrees. Pull the dough out of the fridge and let it sit for about 10 minutes or longer.
Line baking sheets with parchment paper. The dough will be hard to roll but make balls about 2 tablespoons in size. Press additional chocolate chips on top of the bakery look.
Bake for 8-10 minutes or until they get just a touch of gold on top. They will look underdone.
Let the cookies cool for about 5-10 minutes before removing to cool completely on a wire rack.
Recipe Notes
Chilling allows the centres to stay soft while baking. I have baked them without chilling and they're still good but for the best results, chill.
https://www.the-girl-who-ate-everything.com/2017/05/soft-chocolate-chip-cookies.html
No comments:
Post a Comment