Tuesday, January 2, 2018

ćuretina sa šljivama i gljivama



Ovo je jelo spremila moja mama za novogodišnje veče. Ona ga je izabrala iz svojih podebelih zabaleški sa receptima i napravila, ja sam samo slikala, ispisala recept koji mi je izdiktirala i smazala pola. Ovih praznika praznujem što mi je mama živa i zdrava uz veliku zahvalnost što je imam.





Potrebni sastojci:

  • 8 ćurećih šnicli od belog mesa
  • 400 g šampinjona
  • puna šaka suvih šljiva
  • malo suvog začina
  • nekoliko parčića slanine
  • parmezan i prezle za posipanje
  • ulje
Neophodna je i alu folija.


Ćureća prsa iseći u tanke šnicle malo veće od dlana. Isklofovati ih tj. istući sa tučkom, pa posuti sa malo suvog začina. Paket šampinjona iseći na listiće, staviti u tiganj i pirjati dok voda ne ispari. Suve šljive iseći na listiće kao i gljive i to dodati u gljive kad su izdinstane.

Šnicla se postavi na alu foliju četvrtasog oblika malo većeg od nje. Sa malo ulja se polije i na svako parče se stavi fil po celoj dužini, pa se urola. Šnicla se umata uz pomoć folije da bi se ravnomerno umotala. Krajevi folije se uvrnu. Od ove količine gljiva bude punjenja za 8 šnicli. Paketići u foliji se stave u tiganj da ogreznu u vodi koja im je do pola. Paziti da krajevi folije budu odgore da se voda ne bi uvukla u šnicle. Poklope se i na srednjoj vatri se oko sat vremena krčkaju.

Izvadiš iz alu folije i poređaš u podmazanu vatrostalnu zdelu. Na svaku se stavi parčence slanine. Narendaš preko ovoga tvrdog sira  i pospeš sa malo prezle ( ovo je važno!!!). Ovo se još poprska uljem i stavi u rernu na 180°C dok se ne zarumene.

Služe se sa sosom od višanja.








4 comments:

  1. Ovo je fantasticno. Sad je jasno od koga ste nasledili carobnjacki gen za kuhinju. Blago Vama sto je imate!
    U 2018-oj Vam zelim zdravlja, radosti i dovoljno vremena da sve zamisljeno i ostvarite
    Tijana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Tijana, puno hvala na lepim rečima. Izgleda da jesam od mame nasledila uživanje u raznovrsnosti koju pruža kuvanje. Srećnu i berićetnu Novu nam želim.

      Delete
  2. Kato, sta mislis bi li se ovaj dio s folijom mogao preskociti.
    Kombinacija namirnica mi je jako privlacna.
    Puno zdravlja tvojoj majci.
    Neka je ponosna sto te ima takvu. Pravu nasljednicu kulinarskih delicija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda bi se folija mogla zameniti mrežicom ili koncem. I meni malo smeta toliki aluminijum, ali šta da radiš - nije svaki dan. Pa da... iver ne pada dalje od klade... obe obožavamo da kuvamo.

      Delete