Još danas odmaram, pa počinje novo polugodište. Naravno da nisam stigla da uradim ni pola planiranog ni u jednoj oblasti kojom se bavim, a nijednu ne bih da ostavim... eh... I nisam se ni odmorila, naravno. Ali jesam uživala u svojoj kuhinji. Sezona rođendana koja se kod nas otvara početkom decembra a zatvara dan pre dana zaljubljenih, je završena za ovu godinu - proslavismo i 16. i 21.bez grljenja slavljenice (ove godine prvi put) i 26. rođendan - postovi sa tortama biće uskoro. Sad prelazimo na povrće.
• 2 kašike ulja
• 2 manja luka, oljuštiti i iseckati
• 1 kašikica mlevenog đumbira
• 3 čena belog luka, iseckati
• ½ kašikice kurkume
• 1 kašikica kima
• 1 kašikica karija
• 227g paradajza iz konzerve
• ½ kašikice šećera
• 1 karfiol, iseckan na cvetiće
• 4 krompira, iseckana na kockice
• 1 mala ljuta paričica
• so, biber i sok od limuna po ukusu
• seckani sveži korijander za posipanja
• naan i jogurt da se posluže uz ovo jelo, a sasvim lepo idu i hrono pogaćice, ako vas, kao što je mene bilo, mrzi da pravite naan...
Ulje zagrejati i na njemu pržiti luk desetak minuta.
• 1 kašikica mlevenog đumbira
• 3 čena belog luka, iseckati
• ½ kašikice kurkume
• 1 kašikica kima
• 1 kašikica karija
• 227g paradajza iz konzerve
• ½ kašikice šećera
• 1 karfiol, iseckan na cvetiće
• 4 krompira, iseckana na kockice
• 1 mala ljuta paričica
• so, biber i sok od limuna po ukusu
• seckani sveži korijander za posipanja
• naan i jogurt da se posluže uz ovo jelo, a sasvim lepo idu i hrono pogaćice, ako vas, kao što je mene bilo, mrzi da pravite naan...
Ulje zagrejati i na njemu pržiti luk desetak minuta.
Dodati đumbir, beli luk, kurkumu, kim i kari i dinstati još minut.
Umešati paradajz i šećer.
Ubaciti karfiol i krompir i iseckanu ljutu papriku.
Začiniti po ukusu.
Poklopiti i krčkati oko pola sata, dok povrće ne omekša. Ako je potrebno, doliti malo vode.
Kad je gotovo, skloniti sa vatre, umešati limunov sok i posuti korijanderom.
Poslužiti...
Poslužila. I, po navici napravila još jedno jelo, da se nađe za od nedelje - uvak dobitnu kombinaciju: pasulj sa šargarepom. Potrčaše niz stepenice zbog pasulja. Ipak, čuh i komentar: kari je lep. Od puberteta dovoljno rečito. istina, baš je lep. I blag. Može da se jede i sam, nisu potrebni ni riža ni naan...
Poslužiti...
Poslužila. I, po navici napravila još jedno jelo, da se nađe za od nedelje - uvak dobitnu kombinaciju: pasulj sa šargarepom. Potrčaše niz stepenice zbog pasulja. Ipak, čuh i komentar: kari je lep. Od puberteta dovoljno rečito. istina, baš je lep. I blag. Može da se jede i sam, nisu potrebni ni riža ni naan...
Recept nađoh ovde. A spremala sam jelo uz ovu muziku...
• 2
tbsp vegetable oil
• 1
large onion, chopped
• large
piece ginger, grated
• 3
garlic cloves, finely chopped
• ½
tsp turmeric
• 1
tsp ground cumin
• 1
tsp curry powder, or to taste
• 227g
can chopped tomatoes
• ½
tsp sugar
• 1
cauliflower, cut into florets
• 2
potatoes, cut into chunks
• 1
small green chilli, halved lengthways
• squeeze
lemon juice
• handful
coriander, roughly chopped, to serve
• naan
bread and natural yogurt, to serve
Heat the oil in a saucepan. Cook the onion for 10 mins until
soft, then add the ginger, garlic, turmeric, cumin and curry powder. Cook for 1
min more. Stir in the tomatoes and sugar. Add the cauliflower, potatoes and
split chilli, seasoning to taste. Cover with a lid and gently cook for a good
30 mins, stirring occasionally, until the vegetables are tender – add a drop of
water if you need to, but it is meant to be a dry curry.
When the vegetables are cooked, remove the chilli, if you like,
stir in a squeeze of lemon juice and scatter with coriander. Serve with your
choice of Indian bread and a dollop of yogurt.
No comments:
Post a Comment