Kako drugačije, nego i za Uskrs napraviti kuglof? Sasvim jednostavan, a isto toliko neobičan. Zeleno crvene kombinacije, one koja je u prirodi omiljena, a po kuhinjama sve prisutnija. Kiselkasta malina tako lepo prija u ovom mekom kolaču na kraju svečanog ručka.
Odavno mi je zapao za oko ovaj recept, mnogo pre nego što sam počela da pravim kuglof za kuglofom. Činilo mi se da nikada neću uspeti da ga napravim. Kao i svaka stvar u životu, samo malo kad počneš njome da se baviš, vidiš da ništa nije posebno komplikovano. Malo zelenog mača praha i pokoja malina. Ima i to da je jako, ali jako važno dobro umutiti puter sa šećerom, a ne mutiti brašno ni malo duže od vremena neophodnog da se dobro sjedini sa ostalim sastojcima.
Potrebni sastojci:
- 250g putera (sobne temperature)
- 250g šećera
- 4 veća jajeta
- 250g brašna
- 1 kašikica ekstrakta vanile
- 1 kašikica praška za pecivo
- 1 kašika macha praha
- prstohvat soli
- 125g malina
Za frosting:
- 250 g šećera u pragu
- kašika mača praha
- 30 ml mleka
- kockica putera, oko 50 g
Zagrejati rernu na 165ºC.
Podmazati i pobrašnjaviti kalup za kuglof.
Prosejati brašno sa praškom za pecivo i solju.
Macha prah rastvoriti u malo mlake vode.
Ulupati dobro puter sa šećerom, dok ne postane kremast. Trebaće bar pet minuta.
Dodati jedno po jedno jaje, skinuti smesu sa zida osude i svaki put dobro umešati jaje.
Smanjiti broj obrtaja miksera, pa iz tri puta, dodati smesu sa brašnom u miks.
Podeliti smesu na dva dela i u jedan umešati rastvoren macha prah.
Sipati u kalup zelenu smesu, sloj malina, pa na to belu smesu.
Peći oko sat vremena, dok čačkalica ne potvrdi da je gotovo.
Po vađenju iz rerne, ostaviti kuglof desetak minuta u kalupu, pa ga izvrnuti na rešetku da se ohladi.
Kad se kolač ohladi, prelije se frostingom koji se napravi od šećera u prahu, mača praha, sasvim malo mleka i putera.
- 250g butter (room temperature)
- 250g sugar
- 4 eggs
- 250g flour
- 1 tsp vanilla paste (or extract)
- 1 tsp baking powder
- 1 tbsp matcha powder
- 1 pinch of salt
- 125g raspberries
Preheat the oven to 325ºF (165ºC).
Generously grease and flour a large bundt tin.
Sift the flour and combine it with baking powder and salt.
Mix the matcha powder with a bit of warm water.
Beat butter, sugar and vanilla on medium speed until light and fluffy, for about 5 minutes.
Add eggs, one at a time, beating well after each addition.
Scrape the sides of the bowl while mixing the ingredients.
Sift the flour and combine it with baking powder and salt.
With the mixer on low speed, add flour mixture in three additions, mixing until just combined.
Divide batter into two halves and had matcha to one of them.
Alternatively layer matcha, raspberries and vanilla batter into prepared pan.
Bake for about 1 hour or until toothpick comes out clean.
Cool for 10 minutes in the pan, then remove the cake to a rack to cool completely.
No comments:
Post a Comment