Kad dosadi običan krompir, i obične pečurke i uobičajeni način pripreme spanaća - može se uraditi ovo: spakovati 3 u 1. Ispadne odličan prilog uz meso. Ili prosto obrok za sebe. Isto baš dobar.
Potrebni sastojci:
- 900 g krompira, isečenog na kockice
- 90 ml ulja
- 25 g suvih vrganja
- 2 luka
- 450 g pečuraka po izboru
- 400 g svežeg spanaća, očišćenog od stabljika i iseckanog
- 6 čenova belog luka
- 30 ml mlevenog paradajz pelata
- 60 ml mlevenog sušenog paradajza
- 10 ml seckanog svežeg timijana - nisam imala pa sam stavila suvi
- 300 ml belog vina
- 300 ml bujona od povrća
- 300 ml pavlake za kuvanje
- 175 g punomasnog sira, narendanog
- 75 g Parmezana
- so i biber po ukusu
- 2 jajeta
- 300 ml grčkog jogurta
- svež peršunov list za ukrašavanje
Krompir iseći na kockice i propržiti na 60 ml ulja dok ne dobije rumenu opnu. Ubaciti u vatrostalnu posusu i u prethodno podgrajanoj rerni na 200°C oko 40 minuta da dobro porumene.
U međuvremenu, natopiti dobro vrganje u toploj vodi, pa ih iscediti i iseckati.
Grubo iseći luk, spanać i pečurke.
30 ml ulja ugrejati u baš velikom tiganju, pa u njemu desetak minuta pržiti luk.
U uprženi luk dodati pečurke i beli luk i dinstati oko 5 minuta.
Umešati obe vrste mlevenog paradajza, vrganje, timijan i belo vino.
Pustiti da uzvri i kuvati oko 2 manuta.
Uliti bujon i pavlaku za kuvanje, pustiti da baci ključ, smanjiti malo vatru i pustiti da se kuva oko 20 minuta, dok se količina tečnosti ne smanji vidno i sadržaj činije ne zgusne.
Prebaciti ovako kuvanu mešavinu sa pečurkama u vatrostalnu posudu. Umešati krompir, spanać, mleveni tvrdi sir i pola pripremljene količine Parmezana.
Peći na 200°C oko pola sata.
Posuti svežim peršunovim listom.
Volim kad je krompir pripremljen na poseban nacin. Milsim d aje i krajnje vrem da dobije mesto koje zasluzuje. Divam recept
ReplyDelete