Saturday, July 21, 2018

veganski kuglof od banana




Kolač koji mi je tražila Lidija kad sam je pozvala da dođe sa Dušanom na ručak u jednu sredu kad se posti. Ništa raskošno, jako lako se pravi a u slast su ga pojeli.







  • 3 osrednje dobro zrele banane
  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • ¼ šolje (bademovog) sojinog mleka
  • ½ šolje smeđeg šećera
  • 2 kašikice ekstrakta vanile
  • 2 šolje belog brašna
  • 1 kašikica cimeta
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • ½ kašikice soli
  • komadići banane za ukras





Podgrejati rernu na 180°C. Namazati kalup uljem i pobrašnjaviti ga. Na dno kalupa, poređati komadiće banane.

Izgnječiti banane tako da bude i krupnijih komada. Dodati smeđi šećer, ulje, ekstrakt vanile i sojino mleko i dobro izmešati.

Prosejati brašno sa sodom bikarbonom, solju i cimetom. 

Velikom drvenom varjačom sve promešati, pa presuti u kalup. Testo je baš neobično gusto, toliko da sam posumnjala u valjanost recepta, ali sam pročitala da u komentarima piše da tako treba, i nisam pogrešila. testo više liči na hlebno nego na testo za kuglof.

Na dno kalupa, poređati komadiće banane.

Peći oko 45 minuta.




Recept sam našla na blogu The Baking Fairy.

  • 3 medium ripe bananas
  • ¼ cup vegetable oil
  • ¼ cup almond milk
  • ½ cup light brown sugar
  • 2 tsp pure vanilla extract
  • 2 cup unbleached all-purpose flour
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 tsp baking soda
  • ½ tsp salt
  • sliced bananas, for topping

Preheat the oven to 350F. Spray a 9×5 loaf pan with nonstick spray, then flour.
In a large mixing bowl, roughly mash the bananas. You don’t want total mush, so leave some little chunks! Add the brown sugar, oil, vanilla, and almond milk, and whisk to incorporate.
Sift in the flour, baking soda, salt, and cinnamon, and use a wooden spoon to mix.
Transfer the batter to your prepared pan, and top with the extra banana slices.
Bake for about 45 minutes, then cover with foil and bake for 10-15 minutes longer, until a toothpick inserted in the centre comes out with just a couple crumbs.







No comments:

Post a Comment