Friday, October 12, 2018

kuglof sa cimetom - Cinnamon Pudding Bundt Cake


Pošteno sladak kolač - još jedan iz knjige koju je, u slavu kolača koju je pripremala svojoj porodici, napisala Lauren Chatman, pastri šef u Easthamptonu. Ovo je sedamdeset osmi kolač koji pravim po toj knjizi. I ovaj ima taj neki tvist - sasvim je običan, sa sasvim neobično velikom količinom cimeta i šećera - što u testu, što u karamelu. Odlično je prošao na četvrtom NLP popodnevu koje smo organizovale.




Nekako mi je baš drago što sam ustrajala u ovom projektu - da ispečem sve kolače po kuvaru Cake Keeper Cakes. Uglavnom svi imamo isti problem - retko izlazimo iz svoje zone komfora. Nije ovo neki veliki proboj, samo... kad bi mi nikada palo na pamet da pravim kuglof sa biberom, ili ljutom paprikom? I neke običnije kombinacije bi mi sigurno promakle - palenta sa smokvama, i palenta sa bademima, recimo.


Ovaj me recept baš i nije privukao, i da nisam rešila da ispečem knjigu od korica do korica, verovatno bi mi ovaj kolač promakao. Nema neobičnih sastojaka, a prelivanje sasvim obične smese za biskvitno testo velikom količinom šerbeta, pre pečenja - pa nije da sam bila oduševljena. Toliko o zoni komfora - ume izlazak i prijatno da iznenadi. Zapravo, obično tako biva. Što li nam je onda tako teško da je napustimo, ko bi ga znao...


Kolač jeste ispao podosta sladak. Kugla sladoleda ti je savršeno ispeglala. Pojele smo ga u slast, a da nije stigao ni da se ohladi.


U toku pečenja šerbet padne na dno kalupa, karamelizira se i to je ono što daje šmek ovom kolaču.

  Za karamel preliv:


  • 1 šolja plus 2 kašike smeđeg šećera
  • 3⁄4 šolje vode
  • 1 kašika putera
  • 1⁄4 kašikice soli

Potrebni sastojci za kolač:



  • 2 šolje brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 2 1⁄2 kašikice cimeta
  • 1⁄2 kašikice soli
  • 2 kašike otopljenog putera
  • 1 šolja belog šećera
  • 1 šolja punomasnog mleka
  • 1 kašikica ekstrakta vanile





Rernu podgrejati na 170ºC. Podmazati kalup. Uzeti kalup za koji se kolač nikako nee zalepiti.

Prvo napraviti preliv. Pomešati smeđi šećer, vodu, puter i so u malenu zdelicu i tu mešavinu grejati dok ne proključa. Promešati s vremena na vreme.


Brašno, prašak za pecivo, cimet i su prosejati zajedno.


Puter i beli šećer dobro izmiksati. Miksati dok ne postanu penasti. Trebaće bar dve minute.


Smanjiti brzinu miksera, pa dodati trećinu brašna. Dodavati dalje: pola mleka sa ekstraktom vanile, drugu trećinu brašna, ostatak mleka, pa ostatak brašna. Sagrebati ostatke sa ivice činije i miksati još oko pola minuta.






Prebaciti smesu u podmazanu modlu za kuglof i poravnati po vrhu. Preliti preliv preko smese. Pažjivo preneti u rernu i peći dok čačkalica ne potvrdi da je ispečeno. Trebaće oko 45 minuta.


Pustiti da se kolač malo prohladi u kalupu, pa izvrnuti na tanjir za serviranje. Služiti toplo uz sladoled od vanile.










For the caramel topping:


1 cup plus 2 tablespoons packed light brown sugar

3⁄4 cup water
1 tablespoon unsalted butter
1⁄4 teaspoon salt


For the cake

2 cups unbleached all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
2 1⁄2 teaspoons ground cinnamon
1⁄2 teaspoon salt
2 tablespoons unsalted butter, softened
1 cup granulated sugar
1 cup whole milk
1 teaspoon pure
vanilla extract


When I first tried this one, I had my doubts. I found myself pouring an ocean of brown sugar dissolved in water on top of the unbaked cake batter. The liquid sank to the bottom of the pan and thickened so that when the cake was overturned, it was bathed in gooey caramel sauce. This cake is irresistible warm from the oven, served
with vanilla ice cream. As you can imagine, the topping gets very sticky, so use nonstick cooking spray on the pan and wait 15 minutes for the cake to firm up before serving.


Make the topping

1. Preheat the oven to 350ºF. Spray the bottom and sides of an 8-inch square baking pan with nonstick cooking spray.

2. Combine the brown sugar, water, butter, and salt in a small saucepan and bring to a boil, whisking occasionally. Set aside to cool.






Make the cake



1. Combine the flour, baking powder, cinnamon, and salt in a medium mixing bowl.


2. Combine the butter and granulated sugar in a large mixing bowl and cream with an electric mixer on medium-high speed until fluffy, about 2 minutes.


3. With the mixer on medium-low speed, add 1⁄3 of the flour mixture to the bowl. Add 1⁄2 of the milk and the vanilla. Add another 1⁄3 of the flour. Add the remaining milk and then the remaining flour. Scrape down the sides of the bowl and beat on medium speed for 30 seconds.


4. Scrape the batter into the prepared pan and smooth the top with a rubber spatula. Pour the topping over the batter (the pan will be very full). Carefully transfer the pan to the oven and bake until set, 45 to 50 minutes.


5. Let the cake cool in the pan for 15 minutes, invert it onto a large rimmed serving platter, and serve warm.


6. Let leftover squares cool completely and store in a cake keeper or airtight container at room temperature for up to 1 day or in the refrigerator for 3 days.











No comments:

Post a Comment