Sunday, September 17, 2017

pikantni kuglof sa biberom i glazurom od grejpfruta - Black Pepper and Spice Cake with Grapefruit Glaze


Jesenji kuglof - idealan da se ponese na posao, za uz prvu kafu. Opojnog mirisa, savršene teksture i odličnog ukusa. Još jedan pun pogodak iz knjige Cake Keeper Cakes. Originalni recept je sa glazurom od limuna. Nisam odolela grejpu u frižideru... Mislim da nisam pogrešila - slatko gorkasta glazura odlično je dopunila pikantnost biskvita.


Ovu sam jesen dočekala umorna. Zdravo umorna, u oba značenja koja se mogu ovome dati. Moj je deda umeo da koristi izraz: zdravo gladan - u značenju i jako gladan i gladan na zdrav način, dakle dobrog apetita. E pa tako nekako i moj umor - posle leta provedenog u učenju i sertifikaciji, počela je još jedna školska godina. Odmor hvatam sad u malim dozama - ovaj vikend je tome bio namenjen. I nekako sam ga i jedva čekala - konačno je planirana ta blogerijada na Adi - realno trodimenzionalno okupljanje blogerki koje već dugo, ali samo virtualno poznajem, kroz njihove objave.

A onda su stvari krenule da se kvare - prvo mi je konačno poslušnost otkazala rerna. I ne otkazala - punih 16 godina radi gotovo svakodnevno. Pre četiri godine je pedantno skrpljena ( hvala Nebojša!) i sad je objavila fajront. 

Ovo znači da sam išla kod Bell da pečem dva kuglofa za blogerijadu. OK - makar smo konačno imale vremena da se ispričamo.

Samo... sutradan je kiša svašta nešto pokarabusila - susret je otkazan. A obaveze su odvukle dan u nekom drugom pravcu. Kuglof je ostao da podseća na događaj koji se nije desio kako smo želele i na prvi pravi hladnjikavi kišni jesenji dan... onaj zapravo prvi pravi nepobitno hladan, pun vlažnog opalog lišća, koje više ne dozvoljava iluziju da će leto još malo potrajati.





Za biskvit

  • 1 1⁄4 šolje mlaćenice, ili isto toliko mlakog mleka sa kašikom limuna
  • 3 veća jajeta
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja oraha
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 1⁄2 kašikica soli
  • 2 kašikice cimeta
  • 1 kašikica mlevenog kardamoma
  • 1⁄2 kašikice mlevenog klinčića
  • 1 kašikica mlevenog bibera
  • 1 šolja (226 g) putera
  • 1 šolja šećera

Za glazuru:
  • šolja šećera u prahu
  • 2 kašike ceđenog grejpfruta




Uključite rernu na 170°C. Podmažite kalup za kuglof i pospite ga brašnom.

Orahe blago istostirajte u tiganju, prohladite i iseckajte.

Umešajte orahe u brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, klinčić, kardamom, biber i so.

Ulupati blago žicom jaja, mlaćenicu i ekstrakt vanile.

Šećer i puter mutiti mikserom dok ne postanu penasti.

Smanjiti broj obrtaja miksera, pa dodavati sledećim redom: trećina mešavine oraha, začina i brašna, pola miksa sa jajima, drugu trećinu brašnjave smese, pa ostatak miksa sa jajima i ostatak brašna...

Na kraju sve miksati još minut na većim obrtajima miksera, pa izliti u kalup.


Peći oko 40 minuta. Proveravati čačkalicom je li gotovo. Po vađenju iz rerne ostaviti kolač u kalupu desetak minuta, pa prevrnuti na rešetku da se u potpunosti ohladi.

Glazuru napraviti tako što pomešate šećer u prahu sa sokom od grejfruta. Preliti je preko kolača. Podmetnuti žicu, pa pokupiti glazuru koja se razlila ispod žice i preliti i nju preko kuglofa.






For the cake

  • 1 1⁄4 cups buttermilk
  • 3 large eggs, room temperature
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 2 cups unbleached all-purpose flour
  • 1 cup walnuts, toasted, cooled, and finally chopped
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1⁄2 teaspoon salt
  • 2 teaspoons ground cinnamon
  • 1 teaspoon ground cardamom
  • 1⁄2 teaspoon ground cloves
  • 1 teaspoon ground black pepper
  • 1 cup (2 sticks) unsalted butter, softened
  • 1 cup sugar



For the glaze

  • 1 cup confectioners’ sugar
  • 2 tablespoons fresh grapefruit juice





Make the CAKE

1. Preheat the oven to 350ºF. Grease a 12-cup Bundt pan and dust with flour.

2. Whisk together the buttermilk, eggs, and vanilla in a large glass measuring cup.
Whisk together the flour, nuts, baking powder, baking soda, salt, cinnamon,
cardamom, cloves, and black pepper in a medium bowl.

3. Combine the butter and sugar in a large mixing bowl and cream with an electric
mixer on medium-high speed until fluffy, about 3 minutes, scraping down the sides of the bowl once or twice as necessary.


4. With the mixer on low speed, add 1⁄3 of the flour mixture and beat until incorporated. Add 1⁄2 of the buttermilk mixture. Repeat, alternating flour and
buttermilk mixture and ending with the flour mixture, scraping down the sides of the bowl between additions. Turn the mixer to medium-high speed and beat for 1 minute.

5. Scrape the batter into the prepared pan. Bake until a toothpick inserted in the
center comes out clean, 40 to 45 minutes. Let the cake cool in the pan for 5 minutes, then invert it onto a wire rack to cool completely.


Make the GLAZE

1. Whisk together the confectioners’ sugar and lemon juice in a medium bowl until
smooth. Drizzle over the cake, letting it drip down the sides. Let stand until the
glaze is set, about 1⁄2 hour. Slice and serve.

2. Store uneaten cake in a cake keeper or wrap in plastic and store at room
temperature for up to 3 days.







I'm linking this post with Cookbook Countdown #21 hosted by 








2 comments:

  1. Mora da je predivan, mirisan... :-))

    ReplyDelete
  2. With all the different spices, this cake must be really fragrant!

    ReplyDelete