Saturday, December 15, 2018

bezglutensko-bezšećerna čarolija od torte



Ova torta je prosto božanstvena - nema druge reči. Čak se i jako lako pravi. Ne peče se, nema brašna i nema šećera i potpuno je čarobna, jer tako puno liči na torte na koje smo navikli. Za dva sloja krema niko nije primetio da su od sasvim drugačijih sastojaka, a kora je pomalo jača od klasičnih kora, ali divno nadoknađuje to što kremovi nisu puno slatki. Kako bi i bili, kad nemaju trunku šećera u sebi. A opet... jesu slatki baš kako treba. 








Već sam najavila zaokret u politici špajza - uglavnom prelazimo na bezglutensko veganstvo, pooštreno zabranom na kukuruz, krompir i crveno povrće. Zvuči nemoguće i pomalo okrutno, a istinski nije, samo je pitanje upoznavanja novih svetova. Inspiracija samo navire sa svih strana. Prosto neverovatno, jer još koliko pre nekoliko nedelja nisam mislila da bih ikada mogla praviti... ili jesti... ovakve - sirove i zdrave slatkiše.


Recept sam pronašla ovde.







Prvi sloj:


  • 120 g sirovih badema
  • 60 g semena suncokreta
  • 20 g rendanog kokosa
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kaišike kakao putera
  • 2 kašike zrna kakaoa
  • 100 g urmi bez koštice
  • osmina kašikice himalajske soli



Drugi sloj:
  • 120 g indijskih oraščića, prethodno potopljenih 6 do 8 sati
  • 120 ml krema od kokosa- za ovo sam koristila onaj gusti deo kokosovog mleka koji se nakupi odgore u konzervi
  • 4 kašike otopljenog kakao putera 
  • 4 do 5 kašika javorovog sirupa
  • 3 do 5 kašika kakao praha
  • dva prstohvata himalajske soli




Treći sloj:

  • 120 g indijskih oraščića, prethodno potopljenih 6 do 8 sati
  • 100 g malina, ako su smrznute, prvo ih odmrznuti
  • 3 kašike otopljenog kokosovog ulja
  • 2 do 3 kašike krema od kokosa
  • 1 do 2 kašike soka od limuna
  • 5 kašika javorovog sirupa





Priprema prvog sloja:

Staviti sve sastojke u seckalicu multipraktika i seckati toliko da masa ostane mrvičava. Utisnuti masu u dno činije za pite.

Priprema drugog sloja:

U seckalicu multipraktika ili u blender staviti sve sastojke za drugi sloj i mleti dok se ne dobije sasvim glatka masa. Dosladiti po ukusu. Preliti ovo preko prve mase i staviti u zamrzivač da se stegne.


Priprema trećeg sloja:

U multipraktik staviti sve sastojke za treći sloj i mutiti dok se ne dobije glatka smesa. Dosladiti, dodati limuna ili malina po ukusu, pa preliti preko dobro ohlađenog drugog sloja.


Kolač pre služenja izvaditi iz frižidera da se ugreje četvrt do pola sata


























No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...