Sunday, July 7, 2019

posna slatka pita od tikvica sa čokoladom



Ako volite zapečene palačinke sa sirom, evo divnog slatkiša nalik tome, a bez jaja i mleka, dakle posnog, tj. veganskog. Uz to i nešto zdravijeg i laganijeg od onog sa sirom, jer je u njemu skrivena jedna tikvica. Niste do sada pravili slatkiše sa tikvicama? Znam, nemamo mi tu naviku, čudno nam je... Počnite čim pre, odlični su - samo to imam da kažem.




Mi tikvice obožavamo i u našem frižideru ćete naći uvek bar kilo dve, za svaki slučaj...

Ovo su samo neka od jela koja pravimo sa njima:


i...

Shvatili ste svi:  Mi baš volimo tikvice. 'Ajde sad da konačno i objasnim šta sam sada pravila sa njima. Ideju za ovaj kolač sam dobila ovde.





Upotrebljeni sastojci:
  • 200 g kora za pitu
  • 1 tikvica, onako osrednja, od oko 700 g
  • 100 g šećera
  • 50 g čokolade
  • 2 pomorandže
  • šaka ovsenih pahuljica
  • kašika čia semenki
  • 1/2 dl ulja + još 3 kašike
  • šećer u prahu
  • 1 vanilin šećer





Tikvicu oljuštiti i očistiti od semenki, iseći na kocke i staviti zajedno sa šećerom i uljem da se kuva. Stavila sam sasvim malo vode, manje od pola decilitra, jer sam se bojala da ne zagori. Kuvati, bez poklopca, dok tikvica ne omekša, pa u to narendati koru od jedne pomorandže i ubaciti jednu kašiku čia semenki.




Ovako skuvanu tikvicu samleti štapastim mikserom, dodati ovsene pahuljice, da upije višak tečnosti. Ubaciti vanilu i skloniti s vatre.




Redjati red kora red fila. Imala sam deblje kore, sa speltom. Ako su tanje, bilo bi mudro staviti dve. 




Svaku koru premazati filom, a preko fila iscediti sok od pomorandže i posuti seckanom čokoladom. Ponavljati postupak dok ima materijala. Na svaku drugu koru malo posuti i ulja. Poslednju koru premazati i filom i posuti seckanom cokoladom.

Peci na 200°C oko pola sata, dok pita ne porumeni.














No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...