Ako volite zapečene palačinke sa sirom, evo divnog slatkiša nalik tome, a bez jaja i mleka, dakle posnog, tj. veganskog. Uz to i nešto zdravijeg i laganijeg od onog sa sirom, jer je u njemu skrivena jedna tikvica. Niste do sada pravili slatkiše sa tikvicama? Znam, nemamo mi tu naviku, čudno nam je... Počnite čim pre, odlični su - samo to imam da kažem.
Mi tikvice obožavamo i u našem frižideru ćete naći uvek bar kilo dve, za svaki slučaj...
Ovo su samo neka od jela koja pravimo sa njima:
- običan čorbuljak, onaj koji mi je mama pravila kad sam bila mala, pa ja pravila svojoj deci - dakle hrana za utehu: čorba od tikvica
- lazanja sa tikvicama i pečurkama - bolju lazanju nisam jela - priprema je malo zahtevnija, ali vredi svakog minuta u kuhinji: lazanja sa tikvicama i gljivama
- rižoto sa tikvicama - savršen rižoto, prste da poližeš: rižoto sa pečurkama i tikvicama i...
- par jela, kad se frižider isprazni, a još uvek ima u njemu tikvica i kukuruza ili krompira ili sočiva..: tikvice sa kukuruzom i tikvice sa krompirom i golicom i tikvice sa sočivom
- dve super musake u kojima su tikvice skrivene, a zapravo su u važnijim ulogama: musaka sa sojinim ljuspicama i posna verzija grčke musake
- punjene tikvice da ne zaboravimo: zapečene tikvice punjene piletinom i punjene tikvice u sosu od limuna
- a pita od tikvica raznih: ova neprevaziđena: pita od tikvica i kukuruza, ...a za njom, nimalo ne zaostaju: pita sa sojinim ljuspicama i grilovanim tikvicama, pa jedna pita na brzaka i Danina pita sa tikvicama
- imamo i spiralizator - onu spravicu koja od tikvica napravi špiralne špagete - stavimo ih onda samo malo u mikrotalasnu da odmeknu, pa sos neki odgore i, svaki put, pojedemo pre nego što stignem da ih uslikam...evo kako to izgleda sa plodovima mora u woku
i...
- slatkiši sa tikvicama, do sada napravljeni: čokoladni kuglof sa tikvicama i kupus kifle sa tikvicama i makom
Shvatili ste svi: Mi baš volimo tikvice. 'Ajde sad da konačno i objasnim šta sam sada pravila sa njima. Ideju za ovaj kolač sam dobila ovde.
Upotrebljeni sastojci:
- 200 g kora za pitu
- 1 tikvica, onako osrednja, od oko 700 g
- 100 g šećera
- 50 g čokolade
- 2 pomorandže
- šaka ovsenih pahuljica
- kašika čia semenki
- 1/2 dl ulja + još 3 kašike
- šećer u prahu
- 1 vanilin šećer
Tikvicu oljuštiti i očistiti od semenki, iseći na kocke i
staviti zajedno sa šećerom i uljem da se kuva. Stavila sam sasvim malo vode, manje od pola decilitra, jer sam se bojala da ne zagori. Kuvati, bez poklopca, dok tikvica ne omekša, pa u to narendati koru od jedne pomorandže i ubaciti jednu kašiku čia semenki.
Ovako skuvanu tikvicu samleti štapastim mikserom, dodati ovsene pahuljice, da upije višak tečnosti. Ubaciti vanilu i skloniti s vatre.
Redjati red kora red fila. Imala sam deblje kore, sa speltom. Ako su tanje, bilo bi mudro staviti dve.
Svaku koru premazati filom, a preko fila iscediti sok od pomorandže i posuti seckanom čokoladom. Ponavljati postupak dok ima materijala. Na svaku drugu koru malo posuti i ulja. Poslednju koru premazati i filom i posuti seckanom cokoladom.
Svaku koru premazati filom, a preko fila iscediti sok od pomorandže i posuti seckanom čokoladom. Ponavljati postupak dok ima materijala. Na svaku drugu koru malo posuti i ulja. Poslednju koru premazati i filom i posuti seckanom cokoladom.
Јутрос смо испробали ово и ја сам одушевљена питом.
ReplyDeleteМорамо још једном да пробамо пре него што уђе у сталну ротацију у породици, али све ми се нешто чини да нам то неће тешко пасти :D .
Лагана, освежавајућа чак и поред чоколаде.
Дефинитивно јој наранџа даје посебан шмек.
Штета што се сезоне тиквица и наранџи не поклапају.
(Наше варијације: мало нам је била слађа чоколада, тј. имала је мањи проценат какаа, па смо убацили само 80 грама шећера.
Користили смо 5 средње дебелих кора, али пресавијених на пола, тако да у мањем плеху испадне 10 слојева коре.)
Jako mi je drago da vam se ovaj slatkiš sviđa. On je za baš posebna nepca, nije za svakoga. Mene je iznenadila suptilnost ukusa - ima ta neka svilenkasta nota, presečena svežinom kiselkaste pomorandže. Naravno, moguće su mnogobrojne varijacije. Istina je da nema baš pomorandži kad su sveže tikvice, ali sada ima tikvica i zimi...
Delete