Jako, ali jako dobra posna tj. veganska opcija za onaj bakin paprikaš što je uvek bio na šporetu, za slučaj da ti se ručak ne svidi.
Ne znam zbog čega nismo koristili sojine komadiće poslednjih desetak, petnaestak godina, pa kad sam ih Kseniji spomenula, ispalo da za njih nije nikad čula.
Soja je anatemisana poprilično poslednjih godina, zbog toga što je uveliko gaje u GMO verziji, možda i zato.
Nevažno je sad što je nismo jeli dugo u ovoj verziji. Sojino mleko i ljuspice jedemo redovno, još od kad je moja mama saznala za njih ranih osamdesetih od radnika u bečejskom Sojaproteinu, kad se kod nas još nije ni prodavala. Sad su, pod okriljem pandemije, ponovo, komadići i šnicle ušli u kuhinju i zauzeli poprilično dobro mesto. Ima još uslikanih jela, nego neće sami postovi da se spakuju u Špajz.
Potrebni sastojci ( za ovo na slikama):
- 100 g sojinih komadića
- 5 sojinih šnicli
- 6 većih krompira
- 6 ovećih glavica crnog luka
- par čenova belog luka
- 2 kašike aleve paprike
- 1 kašika dimljene aleve paprike
- kašika suvog peršunovog lista
- 1 kašika neke mešavine začina
- soli i bibera po ukusu
Sojine komadiće i sojine šnicle potopiti preko noči u toplu vodu u kojoj je rastvorena kašikica soli i kašika nekog suvog začina. Vode staviti toliko da komadići ogreznu u njoj. Promešati kad prođete pored toga, da svi ravnomerno upiju vodu sa začinom.
U šerpi sa debljim dnom, na vrlo umerenoj vatri, dugo dinstati crni luk isečen na rebarca - kao za bilo koji gulaš ili paprikaš.
Pred kraj disntanja dodati beli luk, pa posle minut dva, umešati aleve paprike. Staviti u to soju, sa sve preostalom vodom u kojoj sa namakala i krompir isečen na četvrtine. Doliti vode tek da prekrije sve. Začiniti po ukusu, dodati suvi peršunov list, pa kuvati dok se krompir ne skuva. Ja nikada ne kuvam baš na najjačoj vatri, nekako je u mojoj glavi paprikaš jelo koje je naviklo dugo da se krčka.
Mljackale smo sve u šesnaest. Ksenija nije nikako mogla da prestane da se čudi kako to da joj u dve godine njenog veganstva nisam otkrila ovu namirnicu. A ja prosto nemam odgovor na to.
Ovo je sad bila najjednostavnija varijanta ovog jela. naravno da bi bilo izvrsno kad bi se u njega dodalo malo gljiva, ili... zapravo ni ne treba ništa dodavati, verujte na reč. Ili ga napravite sami, pa procenite...
No comments:
Post a Comment