Saturday, September 12, 2020

pesto od rukole i oraha


Pravite li pesto? Morala bih priznati da nisam baš redovna u ovoj akciji. 

Opet je isti razlog, kao i sa svakakvim drugim đakonijama - jedem ih samo ja. Sve se teže pokrećem da pravim ono što ću sama pojesti.

Samo, ovaj sam sa uživanjem i napravila i pojela. I to skoro celog baš kako je na slikama - samo sa krekerima. Nisam čak ni testeninu kuvala...



Ne tako davno, pre koju nedelju samo, objavila sam malo neobičniji pesto - iako se teško može očekivati da vas pesto svojom neobičnošću iznenaditi... Pravila sam ga sa tuštom i bademima.

Tušta skoro da više i nema u bašti, ali ćemo zato rukole imati cele zime - ne baš u bašti, već tako gde obično živi dok je u gradu - u samoposlugama...

Ovo je jedan sasvim običan pesto, čiji recept hoću da zapamtim, jer mi se svideo, pa zato objavljujem ovaj prejednostavni post. 

Orasi su masniji od badema, a rukola je manje kisela od tušta, pa je ovaj pesto bio nešto slađi i sasvim malo oporiji, od gore spomenutog. Nisam stavila puno belog luka, jer je tako po receptu, a i da ne pojačavam ukus po njemu.






Potrebni sastojci:
  • 100 g (2 šolje) rukole
  • 60 grams (1/2 šolje) oraha
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašikice naribane korice limuna
  • 4 kašike ledeno hladne vode
  • soli i bibera po ukusu
  • 4 kašike dobrog maslinovog ulja 



U blender se stave svi sastojci osim ulja, pa se blender uključi... I pazite da ga ne spalite. Meljete nekoliko minuta. Sa prekidima koji su potrebni da vam se motor odmori.


Tokom tog mlevenja, dodajete maslinovo ulje, malo po malo.


Može se desiti da pesto ne bude kremast, ako je rukola baš suva. Onda dodajte još malo vode, ali tek pošto ste mleli nekoliko minuta, da biste bili sigurni da treba.












No comments:

Post a Comment