Friday, May 15, 2020

posna musaka od mladog kupusa



Nisu bile baš oduševljene kad sam im kazala da je za ručak musaka sa sojinim ljuspicama i slatkim kupusom. A... mama, a što nisi makar stavila kiseli kupus? Nemoj mi sipati, probaću malo iz tvog tanjira...

A onda smo smazale u slast skoro sve, toliko je ova musaka slasna - onako kao neko odavno poznato omiljeno jelo, baš tako, kao da vam ga je baka spremila.



Dva sloja proprženog mladog kupusa i srednji sloj od luka, sojinih ljuspica i pirinča - eto to je sve. Malo je reći da sam iznenađena koliko mi je ovo danas prijalo.

Lagano jelo, puno finog povrća, sa pirinčem koji ga izvrsno povezuje i sasvim malo dodaje na slasti. Jele smo ovu musaku sa mladim krompirićima i karamelizovanom mladom šargarepom - prava gozba.



E sad, ova musaka nekako nije fotogenična, a nije da sam imala vremena da se posvetim slikanju - mnogo je brzo 'isparila' sa stola.

Doduše, nisam napravila puno - pola od mera koje sam planirala i koje su gore pobrojane. Zapravo, krenula sam da napravim sve, pa sam shvatila da će biti puno. Pa sam ispržila duplo manje kupusa. 

Srednji deo - fil sa sojinim ljuspicama i pirinčem je ostao i za sutra, da napravim ponovo musaku ili da njime napunim zelje i napravim sarmice od zelja.







Potrebni sastojci za veću musaku - onu za recimo 6 do 8 osoba:
  • 1glavica kupusa od oko kilo i po
  • 1glavica crnog luka
  • 2 veze mladog luka
  • par čenova belog luka
  • 1 veća šargarepa
  • šolja sojinih ljuspica
  • šolja pirinča
  • so i biber po ukusu
  • kašika suvog začina
  • kašikic aleve paprike
  • pola veze peršuna
  • 2 kašike čia semena
  • 2 kašikice gustina



Sojine ljuspice, pomešati sa začinima i seckanim belim lukom, pa preliti vrelom vodom. Namakati tako bar pola sata.

Po kašiku čia semena preliti vrelom vodom u posebnim posudama. Čiu iz prve posude ćemo staviti u sojine ljuspice, a onu iz druge u donji sloj kupusa.




Iseći kupus na rezance i pržiti ga na ulju, dok ne zazlati po krajevima i ne omekša. Začiniti po ukusu solju i biberom. Pola izvaditi, a pola ostaviti u tiganju. Ja sam dinstala odvojeno, jer sam koristila običan Wok, a ne onaj veliki.

Za to vreme obariti pirinač.

Na ulju dinstati iseckan crni luk, malo kasnije dodati isečene vezice mladog luka,dodati rendanu šargarepu, dinstati još malo, pa dodati začinjene sojine ljuspice u koje ste umešali čiu iz jedne posude. Dodati pirinač i dobro začiniti. Iseckati svež peršun i umešati u ovo.





Vatrostalnu zdelu podmazati sa malo ulja, pa rasporediti polovinu prženog kupusa. Umešati u ovo čiu iz one druge posude u kojoj smo je namakali.

Preko tog sloja staviti mešavinu luka i sojinih ljuspica.





Drugu polovinu kupusa preliti gustinom rastvorenim u malo hladne vode, dinstati još malo, da se gustin stegne malo, pa rasporediti kao treći sloj.


Peći na 220°C pola sata pokriveno, a onda još malo dok ne porumeni.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...