Nisu bile baš oduševljene kad sam im kazala da je za ručak musaka sa sojinim ljuspicama i slatkim kupusom. A... mama, a što nisi makar stavila kiseli kupus? Nemoj mi sipati, probaću malo iz tvog tanjira...
A onda smo smazale u slast skoro sve, toliko je ova musaka slasna - onako kao neko odavno poznato omiljeno jelo, baš tako, kao da vam ga je baka spremila.
A onda smo smazale u slast skoro sve, toliko je ova musaka slasna - onako kao neko odavno poznato omiljeno jelo, baš tako, kao da vam ga je baka spremila.
Dva sloja proprženog mladog kupusa i srednji sloj od luka, sojinih ljuspica i pirinča - eto to je sve. Malo je reći da sam iznenađena koliko mi je ovo danas prijalo.
Lagano jelo, puno finog povrća, sa pirinčem koji ga izvrsno povezuje i sasvim malo dodaje na slasti. Jele smo ovu musaku sa mladim krompirićima i karamelizovanom mladom šargarepom - prava gozba.
Lagano jelo, puno finog povrća, sa pirinčem koji ga izvrsno povezuje i sasvim malo dodaje na slasti. Jele smo ovu musaku sa mladim krompirićima i karamelizovanom mladom šargarepom - prava gozba.
E sad, ova musaka nekako nije fotogenična, a nije da sam imala vremena da se posvetim slikanju - mnogo je brzo 'isparila' sa stola.
Doduše, nisam napravila puno - pola od mera koje sam planirala i koje su gore pobrojane. Zapravo, krenula sam da napravim sve, pa sam shvatila da će biti puno. Pa sam ispržila duplo manje kupusa.
Srednji deo - fil sa sojinim ljuspicama i pirinčem je ostao i za sutra, da napravim ponovo musaku ili da njime napunim zelje i napravim sarmice od zelja.
Doduše, nisam napravila puno - pola od mera koje sam planirala i koje su gore pobrojane. Zapravo, krenula sam da napravim sve, pa sam shvatila da će biti puno. Pa sam ispržila duplo manje kupusa.
Srednji deo - fil sa sojinim ljuspicama i pirinčem je ostao i za sutra, da napravim ponovo musaku ili da njime napunim zelje i napravim sarmice od zelja.
Potrebni sastojci za veću musaku - onu za recimo 6 do 8 osoba:- 1 glavica kupusa od oko kilo i po
- 1 glavica crnog luka
- 2 veze mladog luka
- par čenova belog luka
- 1 veća šargarepa
- šolja sojinih ljuspica
- šolja pirinča
- so i biber po ukusu
- kašika suvog začina
- kašikic aleve paprike
- pola veze peršuna
- 2 kašike čia semena
- 2 kašikice gustina
Sojine ljuspice, pomešati sa začinima i seckanim belim lukom, pa preliti vrelom vodom. Namakati tako bar pola sata.
Po kašiku čia semena preliti vrelom vodom u posebnim posudama. Čiu iz prve posude ćemo staviti u sojine ljuspice, a onu iz druge u donji sloj kupusa.
Iseći kupus na rezance i pržiti ga na
ulju, dok ne zazlati po krajevima i ne omekša. Začiniti po ukusu solju i biberom. Pola izvaditi, a pola ostaviti u tiganju. Ja sam dinstala odvojeno, jer sam koristila običan Wok, a ne onaj veliki.
Za to vreme obariti pirinač.
Na ulju dinstati iseckan crni luk, malo kasnije dodati isečene vezice mladog luka,dodati rendanu šargarepu, dinstati još malo, pa dodati začinjene sojine ljuspice u koje ste umešali čiu iz jedne posude. Dodati pirinač i dobro začiniti. Iseckati svež peršun i umešati u ovo.
Za to vreme obariti pirinač.
Na ulju dinstati iseckan crni luk, malo kasnije dodati isečene vezice mladog luka,dodati rendanu šargarepu, dinstati još malo, pa dodati začinjene sojine ljuspice u koje ste umešali čiu iz jedne posude. Dodati pirinač i dobro začiniti. Iseckati svež peršun i umešati u ovo.
Vatrostalnu zdelu podmazati sa malo ulja, pa rasporediti polovinu prženog kupusa. Umešati u ovo čiu iz one druge posude u kojoj smo je namakali.
Preko tog sloja staviti mešavinu luka i sojinih ljuspica.
Preko tog sloja staviti mešavinu luka i sojinih ljuspica.
Drugu polovinu kupusa preliti gustinom rastvorenim u malo hladne vode, dinstati još malo, da se gustin stegne malo, pa rasporediti kao treći sloj.
Peći na 220°C pola sata pokriveno, a onda još malo dok ne porumeni.
Peći na 220°C pola sata pokriveno, a onda još malo dok ne porumeni.
Po ovom istom receptu možete praviti musaku od kog vam god povrća padne na pamet. Samo malo prilagodite začine, naravno po svom ukusu i eksperimentišite - ne može da ne valja... Evo kako su meni uspele sa prazilukom i sa tikvicama...
No comments:
Post a Comment