Tradicionalno jelo sa Kosova, neka vrsta pilava sa spanaćem, koje ima toliko varijacija, pa sam evo napravila i posnu.
Osnova mu je uvek zelje ili spanać sa pirinčem, pa može biti sa mesom, pavlakom a mogu se na kraju dodati i jaja. Ukusno je vrlo i u ovoj verziji.
Upotrebljeni sastojci:
- dva crna luka
- 2 kašike ulja
- 3 veze zelja
- šolja sojinih komadića
- šolja pirinča
- soli i bibera po ukusu
- peršunov list
Sojine komadiće natopiti toplom vodom u koju su umešani začini po volji - nama je sasvim dovoljno bilo kad sam stavila samo so i biber, i kaiku suvog mlevenog peršuna. Mada slobodno možete dodati i kašikicu aleve paprike ili kurkume, da komadići upiju ukus. Inače su malo slatkasti.Najbolje je ako ih natopite preko noći, mada sasvim dobro ispadne i ako ih prelijete vrelom vodom, pa sačekate pola sata.
Luk izdinstate, dodate komadiće i dinstate dok sva voda ne ispari.
U medjuvremenu malo poparite vrelom vodom zelje i isečete ga na trake.
I skuvate šolju pirinča.
U vatrostalnu zdelu uspete sve sastojke i promešate. Pa gurnete u rernu na 200°C na dvadesetak minuta da se zapeče.
Jelo je divno kremasto i ovako, mada ću sledeći put probati da umešam i šolju biljne pavlake za kuvanje, da bude još podatnije.
Može se jesti i toplo i hladno.
No comments:
Post a Comment