Sunday, May 24, 2020

birjan sa sojinim komadićima


Tradicionalno jelo sa Kosova, neka vrsta pilava sa spanaćem, koje ima toliko varijacija, pa sam evo napravila i posnu. 
Osnova mu je uvek zelje ili spanać sa pirinčem, pa može biti sa mesom, pavlakom a mogu se na kraju dodati i jaja. Ukusno je vrlo i u ovoj verziji.




Upotrebljeni sastojci:

  • dva crna luka
  • 2 kašike ulja
  • 3 veze zelja
  • šolja sojinih komadića
  • šolja pirinča
  • soli i bibera po ukusu
  • peršunov list

Sojine komadiće natopiti toplom vodom u koju su umešani začini po volji - nama je sasvim dovoljno bilo kad sam stavila samo so i biber, i kaiku suvog mlevenog peršuna. Mada slobodno možete dodati i kašikicu aleve paprike ili kurkume, da komadići upiju ukus. Inače su malo slatkasti.Najbolje je ako ih natopite preko noći, mada sasvim dobro ispadne i ako ih prelijete vrelom vodom, pa sačekate pola sata.

Luk izdinstate, dodate komadiće i dinstate dok sva voda ne ispari.



U medjuvremenu malo poparite vrelom vodom zelje i isečete ga na trake.

I skuvate šolju pirinča. 




U vatrostalnu zdelu uspete sve sastojke i promešate. Pa gurnete u rernu na 200°C na dvadesetak minuta da se zapeče. 



Jelo je divno kremasto i ovako, mada ću sledeći put probati da umešam i šolju biljne pavlake za kuvanje, da bude još podatnije.

Može se jesti i toplo i hladno.






No comments:

Post a Comment