Obožavam paštete. To je navika, kao i svaka druga. Ovu sam stekla još u osnovnoj školi, kod učiteljice - za užinu smo godinama imali ili paštetu ili pekmez ili mekike, a ja sam užinu volela. Uostalom, nije bilo hrane koju nisam volela.
Ovo je jedna pašteta koja se može jesti bez griže savesti - ničim ne opterećuje ni naš organizam ni planetu nam - samo nas dobrim ukusom mami da je pojedemo odjednom.
Potrebni sastojci:
- 1 plavi patlidžan
- 2 čena belog luka
- 4 kašike semenki od suncokreta
- so, biber,
- sok od pola limuna
- parče sušenog paradajza
Patlidžan umotajte u alufoliju, pecite 30-40 minuta. Ne morate ga peći u foliji, ja bar nisam - imam onu staklenu rernu što vrti topao vazduh i ona je ispekla patlidžan za čas. Važno je da ga ispečete, pa kako god.
U suvom tiganju kratko propržite semenke suncokreta.
Ohlađene semenke izmiksajte.
Pečeni patlidžan oljuštite ( ja sam kašikom sastrugala meso patlidžana sa kore), stavite ga u
blender, dodajte sušeni paradajz i izmiksane semenke, i pulsirajući sve izmiksajte.
Posolite, pobiberite i dodajte sok od pola limuna. Još
jednom sve izmešajte da se sve sjedini i stavite u frižider da se prohladi.
Fino ,fino :)
ReplyDelete