Odličan obrok koji se dosta brzo spremi i još brže pojede. idealan za ove jesenje dane u sred juna, sve uobičajenije.
Dosta je to neobična kombinacija - sočivo i pečurke i brokoli, a opet se ove namirnice tako dobro uklapaju. Ednolončnica - čini mi se da se tako kaže na slovenačkom - prosto jelo spremljeno u jednom loncu, koje se jede kašikom samo. Odličan naziv za ovo fino jelo.
Upotrebljeni sastojci:
- 200 g zelenog sočiva
- 200 g lisičarki
- 450 g smrznutog brokolija
- prstohvat suvog vrganja
- 1 luk
- 3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 400 ml supe od povrća
- 4 kašike maslinovog ulja
- kašika suvog peršunovog lista
- kašika limunovog soka ili sirćeta
- soli i bibera po ukusu
Sočivo oprati i procediti vodu.
Vrganje potopiti, pa iseckati.
Brokoli skuvati na pari, da ne bude premekano. Ovo naravno može da se napravi i od svežeg brokolija.
Lisičarke isčetkati od prašine, oprati pod mlazom vode brzo i prosušiti. Iseči na četvrtine po dužini.
Lik, beli luk i dve šargarepe samleti, pa disntati na 2 kašike ulja, na srednje jakoj vatri desetak minuta.
Usuti supu od povrća, peršun i iseckane vrganje u dinstano povrće. U to staviti oprano sočivo i kuvati na srednje jakoj vatri, dok se sočivo ne skuva.
Pečurke dinstati na druge dve kašike ulja nekoliko minuta, pa ubaciti pred kraj kuvanja u sočivo.
Kad je sočivo skuvano, posoliti ga i pobiberiti po ukusu, umešati limunov sok i brokoli i poslužiti.
Recept sam pronašla ovde, i sledeći put ću ga napraviti i sa karfiolom kuvanim sa kurkumom. Mora da je i tako super baš.
No comments:
Post a Comment