Wednesday, June 10, 2020

sočivo sa brokolijem i lisičarkama



Odličan obrok koji se dosta brzo spremi i još brže pojede. idealan za ove jesenje dane u sred juna, sve uobičajenije. 
Dosta je to neobična kombinacija - sočivo i pečurke i brokoli, a opet se ove namirnice tako dobro uklapaju. Ednolončnica - čini mi se da se tako kaže na slovenačkom - prosto jelo spremljeno u jednom loncu, koje se jede kašikom samo. Odličan naziv za ovo fino jelo.







Upotrebljeni sastojci:
  • 200 g zelenog sočiva
  • 200 g lisičarki
  • 450 g smrznutog brokolija
  • prstohvat suvog vrganja
  • 1 luk
  • 3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 400 ml supe od povrća
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • kašika suvog peršunovog lista
  • kašika limunovog soka ili sirćeta
  • soli i bibera po ukusu



Sočivo oprati i procediti vodu.

Vrganje potopiti, pa iseckati.

Brokoli skuvati na pari, da ne bude premekano. Ovo naravno može da se napravi i od svežeg brokolija. 

Lisičarke isčetkati od prašine, oprati pod mlazom vode brzo i prosušiti. Iseči na četvrtine po dužini.

Lik, beli luk i dve šargarepe samleti, pa disntati na 2 kašike ulja, na srednje jakoj vatri desetak minuta.

Usuti supu od povrća, peršun i iseckane vrganje u dinstano povrće. U to staviti oprano sočivo i kuvati na srednje jakoj vatri, dok se sočivo ne skuva.



Pečurke dinstati na druge dve kašike ulja nekoliko minuta, pa ubaciti pred kraj kuvanja u sočivo.



Kad je sočivo skuvano, posoliti ga i pobiberiti po ukusu, umešati limunov sok i brokoli i poslužiti.




Recept sam pronašla ovde, i sledeći put ću ga napraviti i sa karfiolom kuvanim sa kurkumom. Mora da je i tako super baš.




 





No comments:

Post a Comment