Saturday, June 13, 2020

varivo od blitve, šampinjona i tikvica



Jedno od onih jela koja pomalo liče na bućkuriš, a odlična su. Greju u svakom smislu, čak i kad su prohladna.
Od sastojaka koji čekaju u frižideru već par dana, uz nekoliko začina, ispade odlično varivo za ovaj topli junski dan. Obratite pažnju na začine - oni daju šmek ovoj ednolončnici.



Videćete u sastojcima da sam u ovo varivo stavila krbuljicu (chervil) ili francuski peršun. Taj se začin može naći među onim neuglednim plastičnim kutijicama sa začinima u Maxiju i izvrsno podiže ukus svakog variva. Tako da toplo preporučujem da ga imate u kuhinji.

Ima on, naravno i razna lekovita i hranljiva svojstva, mada teško u ovim količinama - ali kašikica dodaje na ukusu tako da ne može da se ne oseti - provereno.

I sveže stucan korijander ima udela u finoći ovog čorbuljka. Tako da preporučujem da ni ovo ne preskočite, kao i ljutkastu papriku i dosta bibera. Nama je prijalo da ovo malo rezi na ljutkasto.




  • 250 g šampinjona
  • 2 mlada luka
  • dva čena belog luka
  • par kašika maslinovog ulja
  • ½ kašičice korijandera u prahu
  • ½ kašičice krupno mlevene ljute paprike (opciono)
  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • 400 ml čorbice od povrća (ili vode sa nekim kupovnim začinom od povrča)
  • 100 ml veganske pavlake
  • 2 veće veze blitve
  • 2 tikvice isečene na kockice
  • kašika suvog peršunovog lista
  • kašikica krbuljice (chervil) - ili francuskog peršuna 



Isecite stabljike od blitve na sitne komadiće - njih uvek treba nešto duže kuvati nego zeleni deo lista.

Luk ( i mladi i beli) iseckajte na sitno i blago ga dinstajte na kašici ulja. 

Stavite sad isečene stabljike blitve i pirjajte još koji minut.

Dodajte još kašiku-dve ulja i šampinjone isečene na listiće, pa ih dinstajte da ispari sva voda iz njih, i samo malo duže, da zazlate i dobiju finu aromu. 

Začinite: stavite korijander, kumin, papriku i kurkumu, promešajte i pržite još minutak.

Ulijte sad čorbicu od povrća, pa dodajte tikvice. Ubacite peršun i krbuljicu. Kuvajte, na umerenoj vatri, desetak minuta. 


Listove blitve isecite na trake, stavite u šerpu pola količine, promešajte i sačekajte da malo svene, pa dodajte i ostatak.  Promešajte, poklopite i kuvajte još par minuta.

Dodajte pavlaku za kuvanje i samo još malo prokuvajte. Začinite solju i biberom po ukusu. Prijatno.









No comments:

Post a Comment