Sunday, October 18, 2020

vegan kuglof od bundeve i banane


Odličan kuglof - pogledajte ga samo! Pravi lepotan.

A ukus? Ukus mu je odličan, malo više bananast nego bundevast, jer banana preuzima ukus od bundeve, ali se bundeva ne da - daje divnu toplu notu ovom kolaču. Pravi jesenji kolač.






Potrebni sastojci:


  • 1 3/4 šolje brašna
  • 1/2 šolje ovsenih pahuljica, samlevenih
  • kesica praška za pecivo
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 3/4 šolje šećera
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašikice cimeta
  • dve jako zrele banane
  • 1 šolja pečene bundeve, samlevene
  • 1 šolja sojinog mleka
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1/2 šolje kokosovog ulja
  • 2 kašike veganskog putera, koristila sam sojin maslac
i još treba:
  • 1/4 šolje kakao praha
  • 2 kašike sojinog mleka





Rernu podgrejati na 170°C. 


U mlako sojino mleko umešajte sok od limuna i kašiku čia semenki. Ostavite ovo da se zgruša i da čia semenke nabubre.


U receptu koji sam izabrala po slici na internetu, čia semenke se ne koriste, ali se sve stavlja u pravougaoni kalup. Kako sam htela oblik kuglofa, stavila sam tu kašiku čie da budem sigurnija da će se kolač povezati. Mi čiu volimo, pa je stavljam u sve kolače - ako je ne volite, slobodno je izostavite.


Prvo izmešate 'mokre' sastojke, da bi se čia još bolje povezala: izgnječite banane, samlevenu pečenu bundevu, sojino mleko koje se zgrušalo  i steglo malo od čia semenki i rastopljeno kokosovo ulje.


Pa sad bi dobro bilo dobro pomešati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so sa brašnom i mlevenim ovsenim pahuljicama.


I sad onaj korak: pomešati temeljno suve i mokre sastojke. 






E, a sad ! (vidim da sam sazdala recept od sad... i ne bih menjala :), ionako nam je stvarnost nekako sivonjava) - ovu bi smesu trebalo podeliti u odnosu 40 prema 60, jer u manji deo bi valjalo umešati kakao i sasvim malo sojinog mleka još, pa da bude po pola pola smese za kombinovanje u kolaču. Ne opterećujte se, uradite ovo odokativno.


Dakle, u manji deo umešate kakao i to malo sojinog mleka još, pa se spremite za šaranje. Sad vam je od volje u koliko slojeva ćete sipati kolač u kalup. Nemam nikada puno strpljenja za ove akrobacije ( uvek me čekaju neki novi uzbudljivi poslovi, projektići), pa sam stavila samo dva puta po dva reda. I nisam onako zamutila čačkalicom, a vi naravno možete - tako dobijete još šareniji kolač.







Pecite oko sat vremena, možda koji minut duže, tj. dok vam čačkalica ne kaže da je dosta. kad izvadite iz rerne, ostavite u kalupu koji minut, pa ga okrenite i stavite na rešetku da se dobro ohladi.


Kuglof možete preliti čokoladnom glazurom (malo čokolade i malo veganske pavlake smućkate i prelijete dok je mlako preko hladnog kolača).













No comments:

Post a Comment