Sunday, January 24, 2021

posne cimet rolnice sa bundevom


Odlične cimet rolnice - u testu ima bundeve pa ih to čini neobičnim. Stvarno neobično ukusne. I neobično žute - zapravo vrlo atraktivne na tanjiru. Nisu imale vremena da poziraju - nestale su pre nego što su došle do tanjira...




Potrebni sastojci:

Testo:

  • 500 g (4 šolje) belog brašna
  • 8 g (2 ¼ kašikice) instant kvasca
  • 1 kašikica soli
  • 1 kašikica cimeta
  • ¼ kašikice mlevenog muškatnog oraščića
  • 60 g (¼ šolje) šećera
  • 200 g pečene bundeve
  • 70 g margarina
  • 180 ml (¾ šolje) mlakog biljnog mleka

Punjenje:

  • 120 g (⅔ šolje) šećera
  • 1 kašika cimeta
  • ½ kašikice mlevenog muškatnog oraha
  • ½ kašikice mlevenog đumbira
  • ¼ kašikice mlevenih klinčića
  • ¼ kašikice mlevenog pimenta
  • 60 g margarina




Brašno, kvasac, so, cimet, muškatni orah i sećer stavite u posudu za mešenje, pa umesite. Mikserom ili ručno, svejedno je.


Po originalnom receptu ide pire od bundeve, onaj iz konzerve. Ja sam stavila pečenu bundevu - nisam je ni izmiksala, da bi se lepše videli končići bundeve u testu.


Pečenu bundevu, biljno mleko i rastopljeni margarin dodati miksu i mesiti dok se ne dobije meko, blago lepljivo testo. Mutila sam ga mikserom oko 15 minuta, dok nije lako spalo sa kuke za mešenje.


Ovo testo staviti u blago nauljenu posudu i pustiti ga da raste dok se ne udupla. Biće potrebno sat do dva.




Dok testo narasta, napravite punjenje - pomešajte šećer, cimet i ostale začine i ostavite sa strane. Pomešajte tu smesu sa margarinom.

Testo razvucite, na pobrašnjavljenoj površini, u pravougaonik, pa premazati smesom margarina, šećera i začina.

Može i drugačije - testo premazati otopljenim margarinom, pa posuti preko toga mešavinu šećera i začina.



Nemojte premazivati filom dva rubna centimetra gore i dole.

Jedan sa deo testa premazala pekmezom od crnih ribizli. Posle su bila podeljena mišljenja koji je deo kolača bolji. Pekmez je malo zakiselio - meni je i to bilo odlično. Kseniji se višesvideo deo sa cimetom. Lidiji su oba bila super.





Uvite u rolnu - sasvim malo pritisnite. Isecite rolnu na 9 delova i poređajte ih u četvrtastu vatrostalnu zdelu, blago pouljenu.

Ostavite da se podiže još bar pola sata do sat.




Rernu podgrejati na180° C. Peći oko 40 minuta. Paziti da ne pregoti po vrhu - pokriti peki papirom ako počne previše brzo da se hvata korica.

Po vađenju iz rerne bi trebalo ostaviti kolač da se ohladi. Nismo to uradile - zato i nema slika pojedinačnih kolačića...

 









No comments:

Post a Comment