Ovaj ti je najbolji - kaže treća sreća.
Aha... - ne slušam ja baš. Bolji od onog sa tikvicama? Pošto je taj isto danas izašao iz rerne, ponovljen i ponovo tražen...
Najbolji, kao najbolji ikad, otkad praviš veganske - odgovaraju puna usta kolača.
Dakle, najbolji ikad napravljen posni kuglof u našoj kući je pred vama. Sa ponosom ga predstavljamo.
Ako volite onako malo masnjikave kolače, ovaj je kolač savršen za vas.
U sebi ima odlično maslinovo ulje i finog soka od limuna i sasvim se, ali sasvim malo karamelizovao po korici, dok se pekao.
Ovo je kolač koji je toliko jednostavan, a tako prefinjen - divan naprosto.
Svi su ovde pobrojani, a posnih je među njima podosta, mislim da je ovo dvadeset šesti.
Nekada davno, pre pet šest godina, pronašla sam recept za mafine koji se jako dopadao Kseniji. U njega ide tek malo Grand Marnier likera, ali mu daje divnu aromu, naravno.
Bila bih, ono što se kaže, ruku u vatru dala, da u taj kolač idu jaja. Tako da nisam proveravala recept otkako je veganska opcija hrane u našoj kući. A i Grand Marnijer nije bio u vrhu liste za kupovinu dugo. Ali, za moj rodjendan sam ga dobila. I danas sam shvatila da nema jaja u receptu... dakle, čim se oporavimo od ovog šećernog udara, eto novih mafina...
Dotle, uživajmo u ovom kolaču.
Potrebni sastojci:
- 3/4 šolje nekog dobrog maslinovog ulja
- 1/2 šolje kuvanih jabuka
- 1 šolja sojinog mleka
- 2 velike kašike limunovog soka
- 2 velike kašike ribane korice od limuna
- 1 1/2 šolja šećera
- 2 šolje brašna
- kesica praška za pecivo
- pola kašikice soli
Rernu zagrejati na 175 C.
Podmazati uljem kalup i posuti brašnom ili sa malo prezli.
Pomešati ulje, kuvane jabuke, sojino mleko, limunov sok, koricu limuna i sećer i zblendati u blenderu, dok se jabuke ne izmiksaju dobro.
U to prosejati brašno, prašak za pecivo i so.
Pomešati sastojke da se sve dobro sjedini.
Presuti smesu u kalup i peći... dok se ne ispeče. Meni je trebalo oko 45 minuta.
Biti strpljiv pri važenju iz rerne. Ostaviti da se kolač sasvim ohladi, pa ga prevrnuti.
Možete ga posuti šećerom u prahu, ili ne. Verovatno se odlično slaže sa kompotom od nekog finog šumskog voća. Nismo probali, jer nam je i ovako savršen već.
Obožavam ovaj tip kolača sa limunom. Zapravo, svaki sa limunom. Jedino ne volim masnjikavo ništa.😉 Jel može nešto umesto običnog brašna?
ReplyDelete