Sunday, March 28, 2021

posni kuglof sa limunom i maslinovim uljem

 


Ovaj ti je najbolji - kaže treća sreća.
Aha... - ne slušam ja baš. Bolji od onog sa tikvicama? Pošto je taj isto danas izašao iz rerne, ponovljen i ponovo tražen...
Najbolji, kao najbolji ikad, otkad praviš veganske - odgovaraju puna usta kolača.

Dakle, najbolji ikad napravljen posni kuglof u našoj kući je pred vama. Sa ponosom ga predstavljamo. 




Ako volite onako malo masnjikave kolače, ovaj je kolač savršen za vas.
U sebi ima odlično maslinovo ulje i finog soka od limuna i sasvim se, ali sasvim malo karamelizovao po korici, dok se pekao.
Ovo je kolač koji je toliko jednostavan, a tako prefinjen - divan naprosto.




Napravila sam 135 različitih kuglofa - ako je verovati broju koji pokazuje blog.
Svi su ovde pobrojani, a posnih je među njima podosta, mislim da je ovo dvadeset šesti.

Nekada davno, pre pet šest godina, pronašla sam recept za mafine koji se jako dopadao Kseniji. U njega ide tek malo Grand Marnier likera, ali mu daje divnu aromu, naravno.

Bila bih, ono što se kaže, ruku u vatru dala, da u taj kolač idu jaja. Tako da nisam proveravala recept otkako je veganska opcija hrane u našoj kući. A i Grand Marnijer nije bio u vrhu liste za kupovinu dugo. Ali, za moj rodjendan sam ga dobila. I danas sam shvatila da nema jaja u receptu... dakle, čim se oporavimo od ovog šećernog udara, eto novih mafina...

Dotle, uživajmo u ovom kolaču.








Potrebni sastojci:

  • 3/4 šolje nekog dobrog maslinovog ulja
  • 1/2 šolje kuvanih jabuka
  • 1 šolja sojinog mleka
  • 2 velike kašike limunovog soka
  • 2 velike kašike ribane korice od limuna
  • 1 1/2 šolja šećera
  • 2 šolje brašna
  • kesica praška za pecivo
  • pola kašikice soli








Rernu zagrejati na 175 C.

Podmazati uljem kalup i posuti brašnom ili sa malo prezli. 

Pomešati ulje, kuvane jabuke, sojino mleko, limunov sok, koricu limuna i sećer i zblendati u blenderu, dok se jabuke ne izmiksaju dobro. 

U to prosejati brašno, prašak za pecivo i so.

Pomešati sastojke da se sve dobro sjedini.

Presuti smesu u kalup i peći... dok se ne ispeče. Meni je trebalo oko 45 minuta.

Biti strpljiv pri važenju iz rerne. Ostaviti da se kolač sasvim ohladi, pa ga prevrnuti.

Možete ga posuti šećerom u prahu, ili ne. Verovatno se odlično slaže sa kompotom od nekog finog šumskog voća. Nismo probali, jer nam je i ovako savršen već.









1 comment:

  1. Obožavam ovaj tip kolača sa limunom. Zapravo, svaki sa limunom. Jedino ne volim masnjikavo ništa.😉 Jel može nešto umesto običnog brašna?

    ReplyDelete