- 1/3 šolje nekog veganskog putera - ja sam stavila kokosovo ulje
- 1 1/2 šolje sosa od jabuka - za ovo skuvam pa izmiksam jabuke, ne dodajem šećer
- 1 kašiku ekstrakta vanile
- 2 šolje brašna - upotrebila sam šolju belog i šolju speltinog
- 1/2 šolje šećera
- 1/4 kašikice soli
- 1 kašikica sode bikarbone
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašikice mača praha
- 1/4 šolje mlevenog crnog susama
- 1 šolja indijskog oraha (( potopljenog preko noći ili na pola sata u vrelu vodu)
- 2/3 šolje biljnog mleka
- 1 kašikica ekstrakta vanile
- 5 urmi
Podgrejati rernu na 175°C.
Podmazati i posuti grizom kalup za kuglof - može i manji, jer je ovo fini maleni kuglof.
Prosejati suve sastojke - brašno, šećer, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Izostaviti za sada mača prah.
Rastopiti veganski puter, pa ga pomešati sa mlevenim jabukama i biljnim mlekom. Umešati ga u nekom blenderu. Paziti da svi ovi sastojci budu prohlađeni. Ja nisam... Pravila sam veliki ručak i prosto sam zbrzala ovo - pa sam potkuvala testo, tako što sma u njega ubacila tople tečne sastojke - nije ispalo onoliko meko u vazdušasto koliko bi trebalo da bude.
Pomešati suve i mokre sastojke.
Podeliti sad smesu na dva.
U jedan umešajte mača čaj, a u drugi mleveni susam.
Ukoliko smesa sa susamom postane suviše suva, doliti malo biljnog mleka dok ne postane jednako gusta kao smesa sa mača prahom.
U kalup za kuglof sipajte naizmenično veliku kašiku smese sa mača prahom, pa kašiku smese sa mlevenim susamom.
Peći oko 40 minuta.
Kad izvadite kuglof iz rerne, ostavite ga petnaestak minuta u kalupu, pa ga prevrnite na rešetku da se ohladi.
U međuvremenu napravite preliv od potpoljenog indijskog oraha.
Stavite sve sastojke za preliv u blender i izblenajte dobro. Rashladite da se malo stegne, pa prespute preliv preko kolača.
Preliv je malo robustan, ali je veoma ukusan.
Kasno sam se setila da sam možda trebala u preliv dodati malo biljne pavlake, da bude malo tečniji.
No comments:
Post a Comment