Tuesday, July 13, 2021

imam baildi - vegan verzija hodžinog utapanja


...u maslinovom ulju prožetom savršenom kombinacijom ukusa pečenog patlidžana, paprike, paradajza...
Ovo je samo jedna od verzija ovog, veoma popularnog, jela. Sa ovim jelom je kao sa nama daleko poznatijim turskim jelom: sarmom - koliko domaćica, toliko recepata. Samo što se imam baildi uglavnom pravi leti, kad su sastojci za njega sveži.

Priprema nije komplikovana, a ukus će biti skoro nestavrno dobar, ako ne zaboravite jedan sastojak, koji bi se lako mogao smetnuti sa uma: prstohvat cimeta.




Originalno, ovo se jelo pravi sa sirom i pinjolama.
Veganski parmezan lepo dodaje sirasti ukus, a semenke suncokreta menjaju pinjole sasvim primereno mestu pripreme jela - daleko od mora.

Ovde sam napisala recept po kome sam danas napravila ovo jelo. Imam ispisanih već nekoliko drugih verzija i jedva čekam da ih isprobam. Razlika je u nijansama . malo nane, malo grožđica...






Upotrebljeni sastojci:

  • 2 osrednja patlidžana
  • 1 glavica crnog luka 
  • 4 čena belog luka 
  • 1 kašikica seckanog peršuna
  • konzerva paradajz pelata
  • prstohvat šećera 
  • prstohvat cimeta 
  • 1/2 sveže paprike 
  • 5 kašika maslinovog ulja, ili više ako volite
  • 1/4 kašikice bibera 
  • 1/2 kašikice soli
  • 4 kašike vegan parmezana
  • 2 kašike suncokretovog semena








Patlidžane preseći na pola po dužini. Izdubiti sredinu i sačuvati je, a patlidžan posoliti iznutra i ostaviti neko vreme.

 

Iseckati beli i crni luk. Iseckati papriku na kockice. Iseckati sredinu patlidžana na kockice. Iseckati peršun.

 

U tiganju na tihoj vatri propržiti sitno seckan crni luk s 2 kašike maslinovog ulja.

Kada luk omekša, dodati iseckano povrće. Prstohvat šećera i cimeta su obavezni. Pobiberiti i posoliti po ukusu i dinstati na tihoj vatri dvadesetak minuta. Povremeno promešati. 

 



Podgrejati rernu na 200°C. Podmazati vatrostalnu posudu uljem.

Isprati polovine patlidžana pod mlazom hladne vode i ostaviti ih da se prosuše.

Poredjati ove polovine patlidžana u podmazanu tepsiju, presečenom stranom na gore. Napuniti ih smesom iz tiganja i preliti svaku polovinu kašikom maslinovog ulja. Posuti veganskim parmezanom, a preko toga semenkama od suncokreta.

Posudu  prekriti poklopcem ili folijom i gurnuti u zagrejanu rernu. Peći tako pola sata, pa još petnaestak minuta otklopljeno.











No comments:

Post a Comment