Imam mašinicu za zoodles (zucchini noodles, iliti nudle od tikvica) već godinama. Samo nije htela sama da se popne iz špajza u podrumu do kuhinje...
Konačno se popela i sad neko vreme ima sve tikvice na koje naiđem da završe u nudlama. Jer je lako i izuzetno ukusno. Pravi ručak za ove ludački tople letnje dane.
Zoodles sam danas jela sa posnim pestom koji liči na pesto alla trapanese - pesto sa paradajzom, kakav se pravi na Siciliji.
Upotrebljeni sastojci:
- 3 manje tikvice
- jedan veliki paradajz - oko 300 g (originalno se koristi crveni slatki čeri, ali nisa ga imala)
- desetak grančica bosiljka
- pola šolje prepečenih lešnika ( bademi su u originalnom receptu, ali je i ovako bilo skroz super)
- pola šolje maslinovog ulja
- dva tri čena belog luka
- pola šolje veganskog parmezana
- soli i bibera po ukusu
Priprema je izuzetno laka.
Naprave se špagete od tikvica i malo proprže na kašici ulja - tek toliko da ne budu skroz sirove.
Svi sastojske za pesto se samelju u blenderu. Umešati pesto u tikvice, posuti neki zeleniš - ja sam stavila malo semena koprive i to je to.
Od ove količine sastojaka, ostaće vam pesta i za sutradan...
No comments:
Post a Comment