Wednesday, July 7, 2021

posni pesto alla trapanese i zoodles, pa ti vidi...

Imam mašinicu za zoodles (zucchini noodles, iliti nudle od tikvica) već godinama. Samo nije htela sama da se popne iz špajza u podrumu do kuhinje... 

Konačno se popela i sad neko vreme ima sve tikvice na koje naiđem da završe u nudlama. Jer je lako i izuzetno ukusno. Pravi ručak za ove ludački tople letnje dane.

Zoodles sam danas jela sa posnim pestom koji liči na pesto alla trapanese - pesto sa paradajzom, kakav se pravi na Siciliji.




Upotrebljeni sastojci:
  • 3 manje tikvice
  • jedan veliki paradajz - oko 300 g (originalno se koristi crveni slatki čeri, ali nisa ga imala)
  • desetak grančica bosiljka
  • pola šolje prepečenih lešnika ( bademi su u originalnom receptu, ali je i ovako bilo skroz super)
  • pola šolje maslinovog ulja
  • dva tri čena belog luka
  • pola šolje veganskog parmezana
  • soli i bibera po ukusu



Priprema je izuzetno laka.

Naprave se špagete od tikvica i malo proprže na kašici ulja - tek toliko da ne budu skroz sirove.
Svi sastojske za pesto se samelju u blenderu. Umešati pesto u tikvice, posuti neki zeleniš - ja sam stavila malo semena koprive i to je to.

Od ove količine sastojaka, ostaće vam pesta i za sutradan...










No comments:

Post a Comment