Vratila sam se iz Grčke sa uobičajenim ulovom: nekoliko kesa njihovog fenomenalno ukusnog sočiva. Ako ne znate o čemu pričam, ili ako ne volite sočivo, ovo može zvučati sve u nizu od banalnog do patetično smešnog, ali nije. Ovo grčko je manje i mnogo slađe - stvarno je velika razlika u ukusu.
- 2 kašike nekog ulja (maslinovo, bundevino, susamovo...)
- 1 luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka
- 2 kašike srednje ljute kari paste, a ako nemate, stavite dve kašikice karija
- 1 šolja (200g) zelenog sočiva
- 1/2 šolje narandžastog sočiva
- 4 šolje biljnog bujona, ili vode sa vama omiljenim začinom
- 2 kašike gusto kuvanog paradajza
- oko 700 g karfiola
- 1 šolja smrznutog graška
- 1 šolja naseckane šargarepe ( ovo nije u originalnom receptu, ali sam imala...)
- 2 kašike suvog peršunovog lista
Prodinstati iseckani luk i beli luk sa karijem dok luk ne omekša.
Dodati šargarepu i dinstati još koji minut. Usuti oba sočiva, umešati pastu od paradajza i peršunov list, pa naliti vodu.
Kuvati poklopljeno petnaestak minuta, dodati karfiol i kuvati još desetak minuta.
Umešati smrznuti grašak i kuvati još pet minuta.
Ovo se jelo služi sa kiselim mlekom i naan lepinjicama.
Danas smo ga jele sa prokuvanim pa prepečenim mladim krompirom u ljusci.
Ovo se može praviti i sa mnogo manje karfiola, pa više liči na varivo od sočiva. Samo, meni se jeo karfiol, pa sam stavila celu glavicu.
.
No comments:
Post a Comment