Saturday, August 21, 2021

varivo od sočiva i karfiola

 


Danas smo jeli još jednu verziju dala - variva od sočiva. Ovog puta sa karfiolom i sasvim malo graška i šargarepe, tek da razvesele priču.
Ovo se varivo jede sa kiselim mlekom i naan lepinjicama, samo nisam imala ni jedno ni drugo, pa sam prepekla u tiganju prethodno skuvan krompir u ljusci - ispalo je baš baš dobro.



Vratila sam se iz Grčke sa uobičajenim ulovom: nekoliko kesa njihovog fenomenalno ukusnog sočiva. Ako ne znate o čemu pričam, ili ako ne volite sočivo, ovo može zvučati sve u nizu od banalnog do patetično smešnog, ali nije. Ovo grčko je manje i mnogo slađe - stvarno je velika razlika u ukusu.

Ima ga ponekad u Vero prodavnicama, samo mije sada bilo lakše da prosto zapakujem u kofer.










Potrebni sastojci:

  • 2 kašike nekog ulja (maslinovo, bundevino, susamovo...)
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike srednje ljute kari paste, a ako nemate, stavite dve kašikice karija
  • 1 šolja (200g) zelenog sočiva
  • 1/2 šolje narandžastog sočiva
  • 4 šolje biljnog bujona, ili vode sa vama omiljenim začinom
  • 2 kašike gusto kuvanog paradajza
  • oko 700 g karfiola
  • 1 šolja smrznutog graška
  • 1 šolja naseckane šargarepe ( ovo nije u originalnom receptu, ali sam imala...)
  • 2 kašike suvog peršunovog lista
 



Prodinstati iseckani luk i beli luk sa karijem dok luk ne omekša. 

Dodati šargarepu i dinstati još koji minut. Usuti oba sočiva, umešati pastu od paradajza i peršunov list, pa naliti vodu.

Kuvati poklopljeno petnaestak minuta, dodati karfiol i kuvati još desetak minuta.
Umešati smrznuti grašak i kuvati još pet minuta.







Ovo se jelo služi sa kiselim mlekom i naan lepinjicama.

Danas smo ga jele sa prokuvanim pa prepečenim mladim krompirom u ljusci.

Ovo se može praviti i sa mnogo manje karfiola, pa više liči na varivo od sočiva. Samo, meni se jeo karfiol, pa sam stavila celu glavicu.








.



No comments:

Post a Comment