Ne znam kako vi, ali ja obožavam cezar salatu. Uglavnom je naručujem u restoranima, mada u poslednje vreme ređe - nekako se sve više poigravaju njenim kvalitetom. Kod kuće sam je retko pravila - skoro nikad. Da mi je samo znati zašto.
Evo ovom salatom, koja se stvarno lako sprema, pobrah i komplimente najzahtevnijeg porodičnog food kritičara - moje male veganke, koja super kuva sama i retko hvali šta drugi naprave. A ovo je pohvalila.
Jesam li rekla da se lako sprema? Biće da je zato i nisam pravila kod kuće, jer mi je ova lakoća pripreme baš iznenađenje.
Ova je salata sa grilovanim tofuom namesto mesa i pečenim kuvanim leblebijama, namesto krutona. Sa veganskim parmezanom i domaćim prelivom od tahinija.
Ne, nemojte komentarisati sastojke, ako niste probali da je zgotovite baš ovakvu, jer je velika verovatnoća da nećete biti u pravu ako ste skeptični. Ukus je skoro isti kao odlične koje sam jela i mnogo, mnogo bolji od nekih koje su mi poslužuvali nedavno.
Potrebni sastojci:
za hrskave pečene leblebije ( umesto krutona od hleba)
- 2 šolje skuvanih leblebija
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1/4 kašikice soli
- kašikica aleve paprike
- prstohvat bibera
za salatu i dodatke u salati
- 1 glavica iceberg salate
- veganski cezar dresing - opis je malo niže
- 1/4 šolje veganskog parmezana - isto opisano dole
- 150 g tofua
- šaka maslinki ( ako volite)
za veganski cezar dresing:
- 1/3 šolje tahinija
- 1/4 šolje vode
- sok od pola limuna
- 2 kašikice dižon senfa
- 1/8 kašikice soli
- 2 čena sitno sečenog belog luka
- prstohvat bubera
za veganski parmezan:
- 3/4 šolje sirovog indijskog oraha
- 3 kašike nutritivnog kvasca
- 3/4 kašikice soli
- 1/4 kašikica belog luka u prahu
Ako, kao ja, imate averziju prema kuvanim leblebijama iz limenke, priprema mora da počne dan pre. Potopite leblebije uveče, ujutro ih ispirete i skuvajte. Vodu u kojoj ste ih kuvali procedite, pa kuvajte još malo ( ovo se zove redukovanje akvafabe) i koristite za kolače. ( 'izeš tortu sa vodicom od leblebije', kazala je moja mama, kad je za ovo prvi put čula i nije verovala, dok je nije probala... posle se samo smejala šta je sve doživela - od posleratne gladi, Trumanovih jaja i čedar sira iz američkih paketa, preko izobilja kojekakve sve hrane i starinske i moderne, pa sad ovo... ) Ova će akvafaba verovatno da završi u pavlovoj - po ovim vrućinama to je najlakše.
Rernu podgrejete na 200°C.
Postavite peki papir u veliku tepsiju.
Odvadite dve šolje skuvanih leblebija, pomešate ih sa 3 kašike maslinovog ulja, solju, biberom i alevom paprikom.
Prespete leblebije u tepsiju i pečete oko pola sata, s tim da ih posle 15 minuta malo izmešate.
Sad tofu - vrlo je prosto - isečete ga na parčiće i na sasvim malo ulja ili bez ulja, prepržite parčiće.
Već sam više puta pričala da tofu kupujemo kod Kineza u 71. bloku. Danas smo nabavile ove dve lepe kriške.
Dok se leblebije peku, a tofu griluje, napravite veganski parmezan i vegan cezar dresing.
Za parmezan prosto samo uzmete sve sastojke i sameljete u blenderu. Imaćete parmezana za sledećih nedelju dve.
Za dresing isto, samo nije potreban blender. Ja sam sve smućkala u jednoj maloj teglici: tahini, vodu, limunov sok, senf, so, sitno seckani beli luk i prstohvat bibera.
Salatu isečete i sve lepo izmešate i eto odličnog letnjeg ručka:)
No comments:
Post a Comment