Monday, July 5, 2021

vegan cezar salata


Ne znam kako vi, ali ja obožavam cezar salatu. Uglavnom je naručujem u restoranima, mada u poslednje vreme ređe - nekako se sve više poigravaju njenim kvalitetom. Kod kuće sam je retko pravila - skoro nikad. Da mi je samo znati zašto. 

Evo ovom salatom, koja se stvarno lako sprema, pobrah i komplimente najzahtevnijeg porodičnog food kritičara - moje male veganke, koja super kuva sama i retko hvali šta drugi naprave. A ovo je pohvalila.

Jesam li rekla da se lako sprema? Biće da je zato i nisam pravila kod kuće, jer mi je ova lakoća pripreme baš iznenađenje.




Ova je salata sa grilovanim tofuom namesto mesa i pečenim kuvanim leblebijama, namesto krutona. Sa veganskim parmezanom i domaćim prelivom od tahinija.

Ne, nemojte komentarisati sastojke, ako niste probali da je zgotovite baš ovakvu, jer je velika verovatnoća da nećete biti u pravu ako ste skeptični. Ukus je skoro isti kao odlične koje sam jela i mnogo, mnogo bolji od nekih koje su mi poslužuvali nedavno.





Potrebni sastojci:


za hrskave pečene leblebije ( umesto krutona od hleba)
  • 2 šolje skuvanih leblebija
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/4 kašikice soli
  • kašikica aleve paprike
  • prstohvat bibera

za salatu i dodatke u salati
  • 1 glavica iceberg salate
  • veganski cezar dresing - opis je malo niže
  • 1/4 šolje veganskog parmezana - isto opisano dole
  • 150 g tofua
  • šaka maslinki ( ako volite)

za veganski cezar dresing:
  • 1/3 šolje tahinija
  • 1/4 šolje vode
  • sok od pola limuna
  • 2 kašikice dižon senfa
  • 1/8 kašikice soli
  • 2 čena sitno sečenog belog luka
  • prstohvat bubera

za veganski parmezan:
  • 3/4 šolje sirovog indijskog oraha
  • 3 kašike nutritivnog kvasca
  • 3/4 kašikice soli
  • 1/4 kašikica belog luka u prahu




Ako, kao ja, imate averziju prema kuvanim leblebijama iz limenke, priprema mora da počne dan pre. Potopite leblebije uveče, ujutro ih ispirete i skuvajte. Vodu u kojoj ste ih kuvali procedite, pa kuvajte još malo ( ovo se zove redukovanje akvafabe) i koristite za kolače. ( 'izeš tortu sa vodicom od leblebije', kazala je moja mama, kad je za ovo prvi put čula i nije verovala, dok je nije probala... posle se samo smejala šta je sve doživela - od posleratne gladi, Trumanovih jaja i čedar sira iz američkih paketa, preko izobilja kojekakve sve hrane i starinske i moderne, pa sad ovo... ) Ova će akvafaba verovatno da završi u pavlovoj - po ovim vrućinama to je najlakše.

Rernu podgrejete na 200°C.
Postavite peki papir u veliku tepsiju.

Odvadite dve šolje skuvanih leblebija, pomešate ih sa 3 kašike maslinovog ulja, solju, biberom i alevom paprikom.

Prespete leblebije u tepsiju i pečete oko pola sata, s tim da ih posle 15 minuta malo izmešate.




Sad tofu - vrlo je prosto - isečete ga na parčiće i na sasvim malo ulja ili bez ulja, prepržite parčiće.

Već sam više puta pričala da tofu kupujemo kod Kineza u 71. bloku. Danas smo nabavile ove dve lepe kriške.











Dok se leblebije peku, a tofu griluje, napravite veganski parmezan i vegan cezar dresing. 

Za parmezan prosto samo uzmete sve sastojke i sameljete u blenderu. Imaćete parmezana za sledećih nedelju dve.

Za dresing isto, samo nije potreban blender. Ja sam sve smućkala u jednoj maloj teglici: tahini, vodu, limunov sok, senf, so, sitno seckani beli luk i prstohvat bibera.








Salatu isečete i sve lepo izmešate i eto odličnog letnjeg ručka:)










No comments:

Post a Comment