Saturday, September 25, 2021

kari od leblebija sa brokolijem

 


Kari nije jelo koje pravim često, da mi je znati samo zašto - ovo smo danas pojele u slast. 
Kombinacija ukusa koja vam se može učiniti neobična, a i jeste neobična za našu kuhinju - kokosovo mleko i paradajz i svi ti začini, pa još leblebije - u stvari veoma prija nepcu naviknutom na naša variva. Da ne poverujete koliko.









Nisam do sada koristila leblebiju iz konzerve - uporno sam je kuvala sama. E pa da vam kažem, nisam je nikada skuvala da bude tako meka kao ona iz konzerve. A umela sam da joj iskuvavam dušu... Ne znam šta je to. Možda što tako dugo stoji u konzervi dok je ne donesemo do kuće... ko bi znao. Znam samo da ću prvom prilikom nakupovati tih konzervi, jer mi je ta leblebija jako fina.







Potrebni sastojci:

  • 1 konzerva leblebija
  • 1/2 konzerve kokosovog mleka
  • 1 veći zreo paradajz
  • kašika dve soka gustog od paradajza
  • 1 luk
  • 2-3 čena belog luka
  • manja glavica brokolija - samo cvetići i meki deo stabljike
  • dve šake mladog spanaća - ovo nije neophodno
  • 1 kašikica kurkume
  • 1/2 kašikice čili papričice
  • 1 kašikica kari praha
  • kašika suvog peršuna
  • par kašikica ulja
  • soli po ukusu





Luk iseći na sitno i dinstati ga na malo ulja dok ne smekša, pa ga pustiti da počne da karamelituje.

Dodati začine - kurkumu, čili i kari, pa još i sitno seckan beli luk. Mešati oko minut i paziti da ne zagori. Ako treba, dodati malo vode.

Iseckati paradajz na sitno i kuvati dok se on ne skuva. Mešati da ne zagori. Ako paradajz nije sočan, dodati malo paradajz paste i vode ili soka od paradajza.




Dodati leblebije. Pre toga ih ocediti od vode u kojoj su bile u konzervi. Ovu vodu nemojte bacati - to je akvafaba. Ona se korsiti kao zamena za belanca u veganskoj ishrani. Čuda pravi u kolačima.

Umešajte pola konzerve kokosovog mleka. 

Pa staviti brokoli i ako treba još malo vode da sve bude u tečnosti.

Kuvati petnaestak minuta - ovde samo brokoli nije skuvan, pa kuvati dok on ne omekša. Onda dodati spanać ako ćete ga dodavati i kuvati još pet minuta i jelo je gotovo. 

Posoliti po ukusu.

Servirati sa čim vam drago - pirinač ide dobro uz ovo, a mi smo ga danas jeli sa kuvanim krompirom.




















2 comments:

  1. Danas na meniju! Jako volim kokosovo mleko stim što mi je ponestajalo inspiracije kako da ga koristim. Ovaj kari je dobitna kombinacija, jako ukusno! Hvala! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako mi je drago da vam se svidelo. I mi ćemo sigurno češće koristiti kokosovo mleko, nego do sada. Ovaj nas je ukus baš oduševio.

      Delete