Sunday, September 26, 2021

posna lazanja sa bundevom i bukovačama


Mogla bih pričati sada da je ova lazanja hranljiva preko svih očekivanja, jer su u njoj sastojci koje ne srećemo u lazanji baš svakog dana: bukovače - u koje se kunu nutricionisti kad pričaju o hrani dobroj za imunitet i bundeva - vitamina i minerala u njoj koliko voliš. Samo - ne umem baš jer nisam od te struke. 

Ali da vam kažem ovo mogu - nije normalno koliko je fina. Preko svih očekivanja. Ne možete poverovati dok ne budete probali.







Priprema nije baš najjednostavnija, da se ne lažemo, ali daleko je od komplikovane.
Napravi se bešemel posebno. Napravi se sos od bundeve i pečuraka posebno.
I napravi se vegan parmezan - to je jako prosto - piše kako na dnu posta.
Pa se ređa lazanja - obavezno kupite testo za lazanju koje ne treba kuvati pre ređanja u tepsiju. 
I onda se peče... i eto.
Nije baš ni teško, zar ne?







Potrebni sastojci:
  • 1 kg bundece
  • 400 g bukovača
  • 1 luk
  • 1 manja glavica belog luka
  • 1/4 kašikice mlevenog muškatnog oraha
  • 1/2 kašikice mlevenog bibera
  • oko kašikica i po soli
  • par kašika dobrog ulja
  • 1 litra posnog bešemela - recept je u dnu ovog posta
  • oko pola kutije testa za lazanju
  • vegan parmezana za posipanje - koliko vam volja



Bundevu isecite na kockice i skuvajte.

Dok se bundeva kuva - napravite bešemel - recept je u dnu.

Bukovače operite, prosušite i isecite na sitno.

Iseckajte beli luk i prepržite ga na malo ulja, tek da preda ulju ukus.

Izvadite beli luk u drugi tiganj i u tom ulju ispržite pečurke, tako da voda iz njih ispari i sasvim malo požute.






U tiganj u koji ste presuli beli luk, stavite malo još ulja i glavicu luka, isečenu na sitno, pa ga izdinstajte. Dodajte malo vode ako treba.

Kad se bundeva skuva, procedite je od vode i ispasirajte u pire onom spravicom za pravljennje pire krompira, ili već čime pravite pire.






Pomešajte sada dinstani luk, pečurke i pire od bundeve.
Ulijte jednu kutlaču posnog bešemela i sve promešajte dobro.
Začinite muškatnim orahom biberom i solju po ukusu.

Sada imate dve šerpe sa punjenjem za lazanju i potrebna vam je vatrostalna zdela da je poređate...




Nisam ređala testo od ivice do ivice. I nije se skoro uopšte izlilo punjenje.

Na dno stavite malo bešemela, da se donja kora ne zalepi.

Preko testa premažite jedan sloj mešavine bundeve i pečuraka, pa preko toga prelijte bešemel, pa pospite veganskim parmezanom ( recept je ispod recepta za bešemel).

Pa tako onoliko puta koliko imate punjenja.

Završite slojem testa preko koga nalijete bešemel, pa preko toga posni parmezan. Ja sam posula i mlevenim mrvicama, da lazanja ne bude previše bleda.






Rernu podgrejte na 200º C. 

Pekla sam je pola sata - petnaest minuta pokriveno alu folijom, pa otkriveno.











Posni bešemel

Potrebni sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 1 luk
  • 1 kašika suvog začina
  • kašikica soli
  • malo bibera
  • 1 l sojinog mleka
  • 80 g brašna
  • pola kašikice mlevenog oraščića

Luk ispržiti na ulju. Paziti da ne zagori.
Trebalo bi luk izrendati, ali ja sma ga samo iseckala.

Uliti brašno, pomešati sa lukom i uljem, pomešati sa začinima, pa nalivati sojino mleko i sve vreme mešati ručnom mutilicom.

Biti srpljiv da se lepo zgusne. Ne pojačavati vatru da ne bi zagorelo.




 

Vegan parmezan 


Potrebni sastojci:

 

  • 100 g sirovih indijskih oraha
  • 4 kašike utritivnog kvasca
  • 1 kašikica belog luka u prahu
  • 1 kašikica soli

 Sastojke staviti u seckalicu i usitniti.











2 comments:

  1. Hvala puno - ove jeseni smo otkrile bundevu u kombinaciji sa pastom - biće sigurno još ovakvih recepata!

    ReplyDelete