Prva stvar koju o ovom kolaču moram da kažem je da je mudro napraviti ga i ne dirati dok se ne ohladi.
E sad, da vas vidim, ko za to ima snage. Ja nisam.
Ovo je veganski kolač, dakle nema jaja u njemu da ga povežu pa mu treba dati priliku da se presabere dok se ohladi i da izgleda lepo na slikama.
Porebni sastojci:
- 2,5 šolje brašna
- kesica praška za pecivo
- 1 kašikica sode bikarbone
- 3/4 šolje šećera
- 1/4 kašikice muškatnog oraha
- 2 kašike mlevenog lana potopljene u malo vrele vode
- 2 šolje biljnog mleka - ovog puta sam uzela kokosovo
- 2 kesice vanil šećera
- 1 kašika sirćeta
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 4 kašike kakaoa
- 6 kašika vode
- neka posna čokolada - 100 g
- nekoliko kašika vegan pavlake
Suvi se sastojci izmešaju u jednoj činiji: brašno, šećer, prašak za pecivo, soda bikarbona, muškatni orah.
Potopi se laneno seme u malo vrele vode, da bi ispustilo sluz.
Mleko vanil šećer, sirće, ulje i potopljeno laneno seme se pomešaju u drugoj činiji.
Sad ide ono: pomešati suve i mokre sastojke. Ne mešati previše, tek da se smešaju.
Podeliti smesu na dva dela.
U jedan deo umešati kakao.
Podmazati kalup za kuglof. Nemojte ipak koristiti kalup sa komplikovanom šarom. Ovo je veoma prhak kolač.
Peći na 175 C oko sat vremena. Proveriti čačkalicom je li gotovo.
Sačekati da se ohladi, pa prevrtati i seći. Dakle, sečete na sopstvenu odgovornost. Na slikama se vidi šta se desi ako se seče odmah - mrvi se. Ali je svejedno i dalje vrlo ukusan.
Kad se kolač izvrne iz kalupa, može se preliti mešavinom otopljene čokolade i vegan pavlake - i bez toga je ukusan, ali mu ovo dodaje i na slici i na ukusu.
No comments:
Post a Comment