Sunday, September 26, 2021

posni mramorni kuglof


Prva stvar koju o ovom kolaču moram da kažem je da je mudro napraviti ga i ne dirati dok se ne ohladi.

E sad, da vas vidim, ko za to ima snage. Ja nisam.

Ovo je veganski kolač, dakle nema jaja u njemu da ga povežu pa mu treba dati priliku da se presabere dok se ohladi i da izgleda lepo na slikama.







Porebni sastojci:

  • 2,5 šolje brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 3/4 šolje šećera
  • 1/4 kašikice muškatnog oraha
  • 2 kašike mlevenog lana potopljene u malo vrele vode
  • 2 šolje biljnog mleka - ovog puta sam uzela kokosovo
  • 2 kesice vanil šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 4 kašike kakaoa
  • 6 kašika vode
  • neka posna čokolada - 100 g
  • nekoliko kašika vegan pavlake




Suvi se sastojci izmešaju u jednoj činiji: brašno, šećer, prašak za pecivo, soda bikarbona, muškatni orah.

Potopi se laneno seme u malo vrele vode, da bi ispustilo sluz.

Mleko vanil šećer, sirće, ulje i potopljeno laneno seme se pomešaju u drugoj činiji.


Kakao pomešati sa 6 kašika vode.

Sad ide ono: pomešati suve i mokre sastojke. Ne mešati previše, tek da se smešaju.

Podeliti smesu na dva dela.

U jedan deo umešati kakao.

Podmazati kalup za kuglof. Nemojte ipak koristiti kalup sa komplikovanom šarom.
 Ovo je veoma prhak kolač.

Sipati naizmenično belu i tamnu smesu.

Peći na 175 C oko sat vremena. Proveriti čačkalicom je li gotovo.





Sačekati da se ohladi, pa prevrtati i seći. Dakle, sečete na sopstvenu odgovornost. Na slikama se vidi šta se desi ako se seče odmah - mrvi se. Ali je svejedno i dalje vrlo ukusan.

Kad se kolač izvrne iz kalupa, može se preliti mešavinom otopljene čokolade i vegan pavlake - i bez toga je ukusan, ali mu ovo dodaje i na slici i na ukusu.











No comments:

Post a Comment