Ove jeseni smo otkrile sos od bundeve za testeninu i nikako nam nije jasno, kako je do sada bio skriven od nas.
Testenina sa sosom koji se pravi od kuvane bundeve, indijskog oraha i nutritivnog kvasca, zamenjuje u veganskoj ishrani klasičnu testeninu sa jajima i pavlakom, i to veoma dobro. Čak toliko dobro, da mi ne pada na pamet više da pravim verziju sa jajima.
Ovo jelo, na prvi pogled, izgleda komplikovano, a u stvari uopšte nije. Ako unapred skuvate bundevu, sve ćete završiti dok vam se skuva testenina.
A danas smo za ručak, pored testenine u sosu od bundeve, imale i bukovače sa karamelizovanim lešnicima.
Recept sam našla ovde - to je blog jednog mladog vegana, koji pravi jela sa neverovatnim kombinacijama namirnica. Recept sam savim malo preuredila - prema sastojcima koje sam imala.
Potrebni sastojci:
za sos od bundeve
- 1 šolja kuvane bundeve
- pola šolje veganske pavlake
- 1/4 šolje indijskog oraha, koji je odstojao preko noći u vodi ili pola sata u vreloj vodi
- 1 kašika nutritivnog kvasca
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica dimljene paprike
- 1 mala ljuta paprika
za pečurke sa karamelizovanim lešnicima
- 1 kašika šećera
- 1/2 šolje lešnika, ugrubo isečenih
- 1 kašikica ulja
- 5-6 bukovača
- 2 kašikice soja sosa
- 2 šolje neke paste - mi smo koristile neku dečiju pastu sa kamiončićima i aviončićima, kojom se Ksenija oduševljava poslednjih dana
- malo ulja
- opciono: jedan luk i par čenova belog luka
Bundevu sam isekla na kockice i skuvala sa paprikom.
Samlela sam potopljeni indijski orah sa nutritivnim kvascem i malo vode.
U blender sa stavila: bundevu i papriku, smaleveni indijski orah, biljnu pavlaku, so, dimljenu papriku i sve samlela.
U manjem tiganju sam upržila blago šećer, pa dodala sasvim malo vode i u to umešala seckane lešnike da se karamelizuju. To traje svega par minuta, dok se lešnici ne obaviju karamelom - meša se sve vreme.
To se izvadi u neku zdelu, a u isti tiganj se stavi sasvim malo ulja i na njemu se poprže pečurke dok ne omekšaju u blago ne zazlate. Deglaziraju se sa sasvim malo soja sosa i kuvaju par minuta.
Pa se u pečurke vrate lešnici, umešaju se i sve se skloni sa vatre.
Skuvajte pastu.
Ja ovaj deo danas nisam uradila - ali još će jelo biti pikantnije, ukoliko izdinstate jednu glavicu luka sa par čenova belog luka i u to ulijete sos od bundeve iz blendera.
Nama je danas bilo jako fino i bez toga.
Prelijte sos preko paste.
Ovo samo za sebe je savršeno jelo za malu decu, ako izostavite ljutu papriku.
Servirajte ovu pastu sa pečurkama i karamelizovanim lešnicima i uživajte.
Ja sam opet samo na brzinu slikala jelo, jer je tako fino mirisalo, da smo žurile da ga pojedemo.
No comments:
Post a Comment