Saturday, November 20, 2021

kolač sa dunjama i medom


Dobila sam sanduk jabuka i nekoliko dunja na poklon od drugarice. A moja unuka voli ovako meke kolače u koje ne ide beli šećer. Pa sam spojila divno i divno i pronašla ovaj recept Džejmia Olivera i napravila kolač koji se prosto topi u ustima, a ima ukus i miriše na dunje. Kažite onda da nije savršen, ako možete.








Potrebni sastojci:

  • 175 g putera
  • 100 g belog brašna
  • 150 g speltinog integralnog brašna
  • 100 g nekog tamnog šećera
  • kesica praška za pecivo
  • 3 jajeta
  • 100 g pečenih lešnika

  • 1 limun
  • 300 g meda
  • 1 kašikica esencije vanile
  • 5 zrna crnog bibera
  • 3 veće dunje ( oko 900 g zajedno)





1.Prvo se napravi smesa sa medom u kojoj se dinstaju dunje.

Koricu limuna, tanko isečenu i sok od oko četvrt limuna staviti u posudu sa 300 g meda, kašikicom ekstrakta vanile i 5 zrna bibera. Biber bi posle trebalo izvaditi, pa je zgodno staviti ga u neku od onih cediljki za čaj koje se zatvaraju, a cediljku umočiti u smesu u kojoj ćete kuvati dunje. Usuti 450 ml vode i uskuvati toliko da se med rastopi. 

2.Oljuštiti dunje i iseći ih na kockice. Ubaciti u smesu sa medom i na sasvim laganoj vatri dinstati dok ne omekšaju.

3.Koricu limuna i cediljku sa biberom izvaditi. Dunje procediti od tečnosti u kojoj su se kuvale. 

4. Tečnost vratiti na laganu vatru i krčkati dok ne dobijete oko 300 ml sirupa. Usuti još malo limunovog soka i ostaviti negde da se skroz dobro ohladi.

5. Rernu ugrejati na 170 ºC. Podmazati kalup u kome ćete kolač peći. Kolač je predviđen za kalup prečnika 23 cm. Pekla sam ga u većem srcastom kalupu od dva koja imam. Da sam birala manji isto ne bih pogrešila.

6.100 g belog brašna, 150 g integralnog speltinog brašna, 100 g moskovado šećera, kesicu praška za pecivo, 175 g razmekšanog putera i pola ohlađenog sirupa, sipati u posudu i dobro izmešati. Miksati dok ne dobijete svetlu puterastu smesu.





7. Prepečene lešnike grubo iseći i pola ubaciti u smesu sa brašnom. Ubaciti i polovinu kuvanih dunja. Promešati i smesu ubaciti u podmazan kalup. Ostatak lešnika i ostatak dunja poređati po površini kolača.




8. Peći oko sat vremena. Paziti da ne potamni prebrzo, pa prekriti neko vreme peki papirom ako je potrebno. Proveriti čačkalicom da li je kolač ispečen.




9. Možete sada preliti kolač ostatkom sirupa, ako volite tako. Ja nisam. Možete sirupom preliti i kad ga poslužite. Ili ne, kako vam volja. 

Po originalnom receptu sada bi trebalo preliti kolač ostatkom sirupa i vratiti ga u rernu na petnaestak minuta još. Nisam imala vremena za to tog dana, pa ga nisam tako spremala. Na slikama vidite da se malo jače mrvi i to je to - ništa strašno. Bio je dovoljno sladak i bez tog prelivanja.

Ostavite kolač da se ohladi u kalupu u kom ste ga pekli, pa ga izvadite.







10. Kolač možete poslužiti i dok je još malo vruć, pa ga preliti sirupom. Ili ga ohlađenog preliti toplim sirupom ili ništa od prelivanja sirupom. Verujem da ni kugla sladoleda ne bi smetala.










Je li ovaj kolač fin, zaključite sami...



No comments:

Post a Comment