Tuesday, November 9, 2021

posni kolač sa bananama i makom


Kad ti se jede nešto sa makom, a mrzi te da praviš makoš tj. štrudlu sa makom. A pri tome, opet imaš neke banane koje ćeš ili iskoristiti danas, ili baciti... a imaš i dve kašike kuvane bundeve, taman da jednu bananu iz recepta zameniš bundevom - tek da ne bude dosadan recept - dobiješ ovo.

Tako smo slatko klopale ovaj kolač, ne znam šta bih vam kazala više.





 Potrebni sastojci:

  • 2 prezrele banane
  • kuvana bundeva umesto treće banane
  • 1/2 šolje kokosovog ulja
  • 1/2 kašikice eskstrakta vanile
  • 1/2 šolje tamnog šećera
  • 2 kašike mlevenog lana + 6 kašika vode
  • 1 1/2 šolja brašna
  • 3 pune kašike maka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašikica cimeta
  • 1/2 kašikice soli
  • 1 banana za ukras



1. Podgrejati rernu na 175 °C.

2. Postaviti peki papirom, ili podmazati i pobrašnjaviti modlu za kolač.

3. Pomešati 2 kašike lanenog semena sa 6 kašika tople vode i ostaviti par minuta da seme nabubri i pusti sluz.

4. Prezrele banane, a u ovom slučaju i bundevu, izgnječiti viljuškom. Umešati u ovo pola šolje kokosovog ulja i pola šplje tamnog šećera. Dodati potopljeno nalelno seme i ekstrakt vanile.

5. U posebnoj posudi pomešati šolju i po brašna sa 3 pune kašike maka, jednim praškom za pecivo,  jednom kašikicom cimeta i prstohvatom soli.

6. Pomešato mokre i suve sastojke. Ne mešato predugo.

7. Izliti smesu u pripremljeni pleh.

8. Ako imate, dodajte jednu bananu, na pola presečenu, za uksras. Ovo ne mora, naravno. 

9. Pecite oko 45 minuta. Provetite čačkalicom kad je gotovo. Pazite da vam odgore ne zagori, pa pokrijte ako je potrebno.

10. Ostavite da se malo prohladi pre nego izvadite kolač iz modle.
















No comments:

Post a Comment