Sunday, January 23, 2022

rižoto sa pečurkama i graškom


Pravim često rižoto od pečuraka, naravno zato što ga baš volimo, a grašak obožavamo preko svake mere, pa je ovo miks dva omiljena jela. 
Dva omiljena u jednom loncu - recept se pokazao dobro, delom i zbog nekoliko dodataka ukusu, koji su podigli jelo do veoma slasnog.



Otkako smo kupili ruski slavuj pirinač, Ksenija ga skoro svakog dana kuva sa bečejskim graškom. Onako skroz klot. Dok se pirinač skuva, skuvan je i grašak i to je to. I tako ga u slast jede, da sve puca. Pa kad sam videla ovaj post na instagramu, znala sam da ću praviti ovaj rižoto prvom prilikom.





Šta sam stavila u ovaj rižoto?

  • par kašika kokosovog ulja
  • 1 luk ⁣⁣ ⁣⁣
  • 400 g šampinjona
  • kašika suvog vrganja
  • 1 šolju smrznutog graška
  • 1 kašikicu suvog bosiljka
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • pola kašikice belog luka u prahu - nisa imala svežeg belog luka 
  • 1 šolja ruskog pirinča
  • soli i bibera po ukusu
  • vegan parmezana za posipanje





Luk se sitno isecka i blago se izdinsta na kašikici kokosovog ulja.

Suvi vrganj se potopi u samo malo vrele vode da omekša, pa se isecka i pomeša sa začinima.

Pečurke se iseku na listiće i dinstaju se na luku dok ne otpuste vodu.

Umešaju se vrganji i začini. 

Zatim se uspu grašak i nutritivni kvasac. I doda se još jedna kašika kokosovog ulja. Ovo tako zanosno zamiriše...

Posoli se i pobiberi po ukusu.





Pirinač se opere, pa se uspe i on i promeša.




Uliju se dve šolje vode, pusti se da voda uskuva i smanji se vatra. Pokopi se. Ponekad se blago promeša.





Kuva se petnaestak minuta dok se pirinač ne skuva.




















No comments:

Post a Comment