Wednesday, January 5, 2022

sojina zrna u soja sosu - kongjang


 

Što je ovo slatko bilo. Super obrok. Neobičan, a opet vrlo ugodnog, skoro poznatog ukusa. Kuvana sojina zrna u soja sosu.



Kongjang je jelo koje su u Koreji jede dosta često. Nije glavno jelo, već je prilog. Jedu ga uz skoro sve.

Nama je bilo glavno jelo - lagani ručak - posluženo sa kuvanim pirinčem. 

Vrlo je pikantno. Nisam ga napravila da bude ljuto, jer ne volimo, ali verujem da bi bilo lepo i da je ljuće.

Jedan super nova ideja kako pripremiti kuvana sojina zrna. Baš nam je prijala.




Potrebni sastojci

  • ½ šolje sojinih zrna, odstajalih oko 8 sati u vodi
  • ¼ šolje soja sosa
  • 2 kašike agave sirupa
  • 1 kašika susamovog ulja - nisam ga imala pa sam pravila sa maslinovim
  • 2 čena belog luka, jako sitno isečenog
  • 1 kašika susama - trebalo bi ga istostirati, ali mi se nije dalo...





Sojina zrna bi trebalo skuvati. Posle potapanja, pola sata kuvanja će biti dovoljno. Ili kraće - ako kuvate u ekspres loncu. Kad je suvana, ocediti je.

Soja sos pomešati sa ostalim sastojcima - agave sirupom, uljem i belim lukom.

U to umešati skuvanu soju.




Dobro promešati, pa krčkati na osrednje jakoj vatri, uz počešće mešanje, petnaestak minuta. Krčka se dok tečnos ne postane sirupasta i pomalo lepljiva.

Sojina zrna ne bi trebalo da se raskuvaju.

Na kraju posuti prepečenim susamom.








No comments:

Post a Comment