Volim humus i često ga pravim. Više ni ne pratim neki recept, sipam u blender po osećaju. Probam ukus, pa dodajem sastojke kako mi ćefne.
Neki dan sam videla ovu ideju negde na netu - da se u humus doda pečena šargarepa. I oduševila sam se. Još jedna tako jednostavna ideja, a da mi nije bila ni na kraj pameti.
Objavila sam do sada samo tri recepta za humus:
- humus sa graškom - https://katinspajz.blogspot.com/2020/10/humus-sa-graskom.html
- humus sa karamelizovanim lukom i karfiolom - https://katinspajz.blogspot.com/2018/04/humus-sa-karamelizovanim-lukom-i.html
- humus boje punča - https://katinspajz.blogspot.com/2015/07/hleb-lale-i-humus-boje-punca.html
Šta sam stavila ovog puta?
Pekla sam krompir i šargarepu u rerni, za ručak danas, pa sam deo te pečene šargarepe ostavila za ovaj humus.
pečena šargarepa:
- nekoliko šargarepa
- pola glavice belog luka
- 2 -3 kašike maslinovog ulja
- ½ kašikice mlevenog kima - opciono
- ½ kašikice soli
- ¼ kašikice bibera
- kašika raznih suvih travkica - ja sam koristila italijansku mešavinu
Šargarepa se oljušti, iseče na komade veličine zalogaja, poulji, posoli i pobiberi i pospe začinskim travkama. Kim nisam dodala jer ga Ksenija ne voli, ali ga preporučujem.
Peče se oko pola sata na 200 °C.
Za humus sam upotrebila šolju kuvanih leblebija i u njih dodala:
- 2 pune kašike tahinija
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike limunovog soka
- nekoliko kašika akvafabe
- ½ kašikice soli
- ¼ kašikice bibera
Sve sastojke stavite u blender i samelje - eto to je recept.
Možda ćete morati par puta da promešate ili da malo sastružete smesu sa ivica, i to je to. Nema ni deset minuta posla.
Više vremena treba da se dobro opere blender.
Ovo nije neka velika količina humusa, ali ako vam preostane, može par dana da opstane u frižideru. Možete ga i zamrznuti, samo ga morate opet dobro izblendati kad ga odmrznete.
Meni je danas prijao kada sam mu dodala iseckane peruške mladog luka, malo pečenih semenki suncokreta i travčice iz saksija na terasi.
No comments:
Post a Comment