Obožavam ćufte otkako znam za sebe. I to baš one pržene u ulju. Znam da nisu baš zdrave ali šta ću, kad volim.
Ovo je jedan jako jednostavan recept - malo povrća, malo kinoe, luk, prezle i kukuruzne pahuljice. I ulje, naravno. Mada ih možete peći i u rerni.
- Ćufte od leblebije i kinoe sa povrćem - https://katinspajz.blogspot.com/2022/02/cufte-od-kinoe-i-leblebije-sa-povrem.html
- Burger od tikvica i kinoe - https://katinspajz.blogspot.com/2021/01/burger-od-tikvica-i-kinoe.html#more
I sigurno ću još eksperimentisati, ko zna koliko.
Ne zato što ovi nisu dobri, naprotiv. Već zato što ne mogu da prestanem da prekopavam po kuvarima, a novi veganski kuvari izlaze, čini mi se po nekoliko svake nedelje.
Naravno da je nisam jela kao dete, a što sam starija sve mi se više sviđa samo ono što sam kao dete jela.
Osim kinoe i nori algi - ta dva ukusa kao da su u meni čekala da ih otkrijem.
Ovi burgeri su strašno praktični. Kinoa se lako čuva, možete je uvek imati pri ruci, a smrznutog povrća se uvek nađe u zamrzivaču.
Nikad neće biti isti, jer ćete uvek posegnuti za drugačijim povrćem.
I svaki put ćete dobiti super ćuftice.
Potrebni sastojci:
- pola šolje nekuvane kinoe
- šolja i po nekog povrća - ja sam stavila šolju smznute mešavine za đuveć i pola šolje kukuruza šećerca i još malo smrznutog graška
- jedan luk
- nekoliko čenova belog luka
- pola šolje vode ili još bolje, umućene akvafabe
- pola šolje prezli
- pola šolje kukuruznih pahuljica
- so, biber, ljutkasta paprika, kurkuma i već začini po želji
Luk iseći na sitno i prepržiti. Iseckati i beli luk, pa dodati i njega.
Beli luk se može i samo seckan dodati u smesu.
Kinou skuvati, kao i povrće - u minimalno vode.
Ostaviti da se prohladi. Kad se prohladi, možete samleti sam luk i svo povrće, a možete i samo deo, ako volite da se vide delići povrća. Ja volim, pa sameljem samo oko trećinu.
Ako imate akvafabu - umutite je, pa dodajte nju.
Umešajte sada kinou sa mlevenim povrćem i sa ostatkom kuvanog povrća. Dodajte prezle i začinite po volji.
Ja sam stavila so, biber, ljutu alevu papriku i kurkumu. Super bude ako se doda neki od masala začina ili neki drugi orijentalni miks.
Formirajte ćuftice.
Možete ih uvaljati u brašno, a ja sam ih uvaljala u sitne Slavuj kukuruzne pahuljice.
Tako su spolja bile divno hrskave.
Uvaljati u kukuruzne pahuljice i peći. Pekla sam ih u tiganju u ulju. Na laganoj vatri, po nekoliko minuta sa svake strane.
Divno se slažu sa bilo kojim varivom - recimo najjednostavnijem od šargarepe. Mogu se jesti i u sendviču, kao klasični burgeri, sa nečim kiselkastim - krastavčiima ili nekom salatom. Ili kečapom.
Mogu se zamrznuti pre pečenja, pa se peći kasnije.
A mogu i ispečeni stajati u frižideru dan dva. Lako se podgrevatu u bilo kom uređaju sa vrućim vazduhom.
Pošto je Ksenija izjavila da odavno nisam pravila nešto što je toliko dobro i zamolila e da pravim ponovo, jutros sam, eto, pravila ponovo...
Sve skoro isto, samo dupla doza - pola sam ispekla dok sam pričala sa Ivonom, a druga polovina je u frižideru da se peče za koji dan. To je super sa veganskom hranom - može sasvim fino da stoji u frižideru, nema u sebi lako kvarljive namirnice.
Danas sam stavila pola glavice kupusa, šolju mešavine za đuveć i šolju smrznutog kukuruza. Jedva čekam da ih probam sa nekim, meni omiljenijim povrćem, poput brokolija - biće super. Danas sam ovo imala, a prevruće je da bu se išlo u nabavku.
Probala sam da ih pečem i bez akvafabe - nije velika razlika. Ali, pošto sam imala akvafabu, stavila sam je. Dakle, možete i bez nje.
Meni je ona još uvek veliko otkriće i svaki put se iznova oduševim kad se ovako zabeli kad je umutim. Mutim je u onom malom mikseru za dečije kašice.
Jedva čekam da nađem malo vremena da otkrijem još koji odličan recept sa akvafabom. Ionako kuvamo leblebije svako mali i imamo je koliko voliš. A puna je proteina i može se upotrebiti na milion načina - samo ih treba otkriti.
Kseniji se strašno sviđa što sam ćuftice uvaljala u kukuruzne pahuljice.
Kukuruzne pahuljice nisu korn fleks - sitnije su i nisu slatke. LIče na ovsene pahuljice, samo su sitnije i naravno - od kukuruza su, pa su bez glutena - što našem varenju prija.
Nisu ni palenta, ona je mnogo sitnija. Kupuju se u prodavnicama zdrave hrane i pravi ih firma koja se zove Slavuj, o čijoj sam polbi pričala već.
Opet sam ih pekla u tiganju - jer tako volim,a i nije mi se dalo da uključujem rernu. Dodaću slike kad ih budem tako pekla.
No comments:
Post a Comment