Saturday, May 28, 2022

posna musaka od kelja

 

Imala sam kelj, a jela nam se musaka, pa sam smislila ovo. Dva sloja od kelja sa krompirom i srednji sloj od sojinih ljuspica sa crvenim sočivom.

Ne baš uobičajena kombinacija sastojaka smeštena u podosta fino jelo. Jedna kocka ove musake celokupan je obrok.







Potrebno je :

za gornji i donji sloj:

  • glavica kelja
  • 4 krompira
  • šolja pirinča
  • 3 vegan jajeta od čia semenki - 3 kašike čie prelivene sa 3 kašike vrele vode
  • kašika suvog peršuna
  • so i biber po ukusu
za srednji sloj:
  • glavice crvenog luka
  • nekoliko čenova belog luka
  • šolja sojinih ljuspica
  • šolja crvenog sočiva
umesto bešemela:
  • dve šolje sojinog mleka
  • dve kašike gustina
  • dve kašike nutritivnog kvasca


Kelj iseckati na sitno. 

Krompir narezati na kockice. 

Pirinač oprati i sipati preko krompira i kelja. 

Posoliti, pobiberiti i dodati kašiku suvog peršuna.

Skuvati kelj, krompir i pirinač. Vode naliti tek koliko da se ovo skuva, dakle ni do pola sastojaka. Ja to radim u ekspres loncu, tako mi je brže.


Sojine ljuspice potopiti u vrelu vodu na bar pola sata.

Oprati sočivo.

Luk iseći na sitno i dinstati na malo ulja. Dodati seckan beli luk.

U dinstan luk dodati sojine ljuspice i dinstati nekoliko minuta.

Dodati sočivo i suvi peršun, naliti malo vode i ostaviti da se skuva.

Kad se skuva, umešati so, biber, kašikicu aleve paprike.









Skuvani kelj, krompir i pirinač procediti i pomešati sa natopljenim čia semenkama. Dozačiniti po ukusu.

Vatrostalnu posudu pouljiti, pa ređati musaku.

Sipati na dno polovinu mešavine sa keljom, zatim soju sa sočivom pa drugu polovinu kelja. 





Gustin sipati u malo hladne vode i rastvoriti da ne bude grudvica. Uliti toplo mleko i u to umešati nutritivni kvasac.

Ovim preliti musaku odgore.



Rernu zagrejati  na  200 °C.

Peći musaku petnaestak minuta prekrivenu peki papirom, pa skloniti papir i dopeći da dobro porumeni.






                        






No comments:

Post a Comment