ječmeno - ražane pogačice...Oljine


Nije baš reč o pogačicama, ali i nije da nije. Prosto ih tako oduvek zovemo. U svakom slučaju, savršeno menja hleb kada god se zavetujemo da ćemo izbaciti gluten

Recept sam dobila od harizmatične doktorice Olje, poodavno, danas videh da je u kuvaru datum iz 2005. Napravila sam ih nebrojeno mnogo puta. Lako se i brzo pripremaju. Kad god poželim da kuća zamiriše po pecivu, ovo je izbor. Em je najlakša, em najzdravija varijanta peciva.



Volim ovakve recepte. Jednostavni, a mogu se menjati tako da nikada nisu dosadni. Nije neophodno koristiti razano i ječmeno brašno. savršene su i sa kukuruznim, pirinčanim, običnim belim ili integralnim pšeničnim. 





Mogu se dodati semenke, mlevene i cele, maslinke, seckana šunka, paprika...

recept: 


1 šolja ražanog brašna

1 šolja ječmenog brašna
1 prašak za pecivo
malo soli, malo sode bikarbone
2 kašike ulja
1 kašika malteksa
1 kašika gustina razmućena u malo hladne vode

Sve se to smeša se sa kiselom vodom u teksturu malo gušću nego za palačinke, izlije u silikonske kalupe ili u tepsiju i peče na 200*C 20 minuta.


Ove pogačice su dobre umesto onog parčeta hleba koje je svakog dana UN dijete dozvoljeno za ručak.

Danas su napravljene da bi pravile društvo domaćoj pašteti:








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...