Wednesday, April 22, 2015

ječmeno - ražane pogačice...Oljine


Nije baš reč o pogačicama, ali i nije da nije. Prosto ih tako oduvek zovemo. U svakom slučaju, savršena su zamena za hleb kada god se zavetujemo da ćemo izbaciti gluten

Recept sam dobila od harizmatične doktorice Olje, poodavno, a danas videh da je u na tom receptu u mom kuvaru datum iz 2005. godine. Napravila sam ih nebrojeno mnogo puta. Lako se i brzo pripremaju. Kad god poželim da kuća zamiriše na pecivo, ovo je najjednostavniji izbor. Em je najlakša za napraviti, em najzdravija varijanta peciva.



Volim ovakve recepte. Jednostavni, a mogu se menjati tako da nikada nisu dosadni. Nije neophodno koristiti ražano i ječmeno brašno. Savršene su i sa kukuruznim, pirinčanim, običnim belim ili integralnim pšeničnim. 





Mogu se dodati semenke, mlevene i cele, maslinke, seckana šunka, paprika...

Potrebni sastojci: 



  • 1 šolja ražanog brašna
  • 1 šolja ječmenog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli, malo sode bikarbone
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika malteksa
  • 1 kašika gustina razmućenog u malo hladne vode


Sve se to smeša sa kiselom vodom u teksturu malo gušću nego za palačinke, izlije u silikonske kalupe ili u tepsiju i peče na 200ºC 20 minuta.


Ove pogačice su dobre umesto onog parčeta hleba koje je svakog dana UN dijete dozvoljeno za ručak.


Danas su napravljene da bi pravile društvo domaćoj pašteti: